vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cei care şi-au cumpărat locuinţe prin „Prima Casă“, invitaţi de bănci să negocieze dobânda

Băncile care au acordat credite pentru „Prima Casă” pentru care nu se aplică IRCC, cel puţin deocamdată, şi-au invitaţi clienţii să renegocieze contractul, scrie economica.net, precizând că ar fi vorba despre aproximativ 200.000 de persoane, scrie Adevărul.

„Pentru creditele Prima Casă aflate în derulare, băncile îşi vor chema clienţii să le propună un nou nivel al dobânzii, calculat cu IRCC. După ce s-a ajuns la o înţelegere, aceasta se comunică Fondului de garantare”, au declarat surse guvernamentale, precizând că hotărârea de guvern va fi aprobată cel mai probabil în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta, miercuri fiind programată şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES) în care se va da avizul.

Surse din interiorul CES susţin că instituţia sau cel puţin anumite comisii nu îşi vor da aviz favofabil dacă IRCC nu se va aplica şi creditelor în derulare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut mar’i la 3,31%, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Totodată, indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 3,40%.   ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, recent, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei.

Valoarea acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, este de 2,36%.

Politica