Conecteaza-te cu noi

Actualitate

26 aprilie: Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl

Publicat

pe

Data de 26 aprilie marchează Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, accidentul nuclear produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice în urmă cu 33 de ani.

Potrivit Mediafax, accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată.

Primele informaţii despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident. Atunci, autorităţile din Suedia, care au corelat o hartă a nivelurilor crescute de radiaţie din Europa cu direcţia vântului, au anunţat că a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Deşi autorităţile sovietice efectuau operaţiuni de urgenţă, ele au decis să nu confirme producerea catastrofei şi nici amploarea acesteia în totalitate.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Pe 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care 26 aprilie a fost declarată ca fiind Ziua de Comemorare a dezastrului de la Cernobîl. ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile relevante din cadrul sistemului, alte instituţii internaţionale şi societatea civilă să acorde o atenţie deosebită acestei zile.

În documentul, instituţia menţiona că trebuie continuată monitorizarea de mediu în zonele afectate şi intensificate relaţiile dintre instituţiile naţionale din domeniu ale statelor afectate, cu scopul de a studia efectele medicale, radioecologice şi radiobiologice pe termen lung ale accidentului nuclear de la Cernobîl .

Continue Reading