sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Daea şi cormoranii: “Vreau să închidem acest capitol. Eu nu scot un cuvânt negândit”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine, în continuare, că efectivele de cormorani trebuie reduse. Întrebat de jurnaliştii din Dolj dacă mai are comentarii de făcut pe acest subiect, ministrul a afirmat: „Vreau să închidem acest capitol spunând trei lucruri: Nu trebuie introduse peiorativ. Am văzut, presa s-a delectat, a fost un subiect predilect, a prins la public, s-au antrenat diletanţii, agiamii, neştiind ce este în acest domeniu. Eu am spus-o foarte clar atunci şi o spun tot timpul: Eu nu scot un cuvânt negândit. Eu nu vorbesc în necunoştinţă de cauză”.

El a reafirmat că aceste păsări fac ravagii în acvacultură.

„Eu ştiu exact care este situaţia şi mă exprim exact în aşa fel încât să se înţeleagă pentru toţi, în aşa fel încât acest obiectiv anume acela de a opri reducerea distrugerii în acvacultură a acestei păsări pentru că ea face la nivelul Uniunii Europene o pierdere foarte mare. 300.000 de tone de pește se pierde în Uniunea Europeană datorită cormoranilor. În România se pierde aproape triplu faţă de cantitatea pe care o mai pot scoate pescarii din lacurile pe care le administrează. Mănâncă de trei ori mai mult cormoranii decât obţin pescarii în acvacultură. Am luat măsura foarte clară să ne aliniem şi noi exerciţiului pe care îl fac alte ţări, comportamentului pe care îl au alte ţări, anume acela de a regla efectivele de păsări. Şi facem acest lucru”, a mai spus Petre Daea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ianuarie, chemat în Comisia pentru pescuit din Parlamentul European, pentru a prezenta priorităţile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene, ministrul a declarat: „A se vedea populaţiile de cormorani. (…) Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât”.

Cormoranii sunt păsări ocrotite prin lege.

Politica