marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Republica Moldova: Prezenţa la vot până la ora 13.00 este mult mai mare decât în 2014

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova informează că prezenţa la vot la alegerile parlamentare de astăzi este mult mai mare decât prezenţa la vot la scrutinul din 2014, până la ora 13.00 au votat circa 27% din alegători, scrie Mediafax.

Până la această oră, peste 800 de mii de moldoveni şi-au exprimat votul, circa 27%. De asemenea, secţiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului sunt asaltate.

Comisia Electorală Centrală informează că la unele secţii de votare de peste hotare, cum ar fi în Frankfurt sau Parma, s-au format cozi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Bucureşti, potrivit unor martori, prezenţa este slabă. În schimb, la Consulatul Republicii Moldova din Frankfurt, prezenţa este mai mare. Zeci de moldoveni stau la coadă şi aşteaptă să voteze.

Peste o oră se vor dechide şi secţiile de votare din SUA şi Canada.

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, în Republica Moldova pentru alegerile parlamentare.

Sunt aşteptaţi la urne peste 3 milioane de alegători. În total au fost deschise 2141 de secţii de votare, dintre care 123 peste hotare.

Au existat și anumite situații în desfăşurarea procesului electoral. De exemplu, sute de oameni aduşi organizat cu autocarele au dat năvală dis-de-dimineaţă în mai multe secţii de votare deschise pentru cei din stânga Nistrului. Reţelele de socializare abundă de imagini cu autocare în rând şi cu mulţimi de oameni care se îndreaptă spre secţiile de votare, relatează jurnal.md.

Imagini incredibile vin de la Varniţa, acolo unde localitatea, dar în special secţiile de votare sunt pur şi simplu paralizate de zeci de autocare cu cetăţeni aduşi din stânga Nistrului, anunţă portalul unimedia.info.

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informaţii se pare că alegătorii au fost adunaţi de structurile de forţă transnsitrene, dar şi angajaţii companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiţi să voteze candidaţii democraţi şi pentru participare vor primi câte 20 de dolari. Despre acest ucru a vorbit şi preşedintele Igor Dodon. Reprezentanţii PDM nu au comentat deocamdată informaţiile.

La Rezina, batalionul de alegători au fost aduşi chiar înainte de deschiderea secţiei de votare. „Ora 6:54, uitaţi-vă cum vine lumea la secţia de la casa de cultură din Rezina. Ce patrioţi sunt oamenii din Pridnestrovia. Nu-s indiferenţi deloc faţă de ceea ce se face la noi în ţară”, a ironizat Ilian Caşu, care a postat imaginile.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a atras un semnal de alarmă cu privire la alegerile din Republica Moldova, susţinând că zeci de autocare cu proruşi au trecut deja Nistrul pentru a vota. El mai afirmă că bătălia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a Republica Moldova de către Rusia.

”De mai bine de o oră a început votul peste Prut. Sunt alegeri decisive pentru următorii zece ani pentru R. Moldova. Bătălia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a R. Moldova de către Rusia. Spre deosebire de cetăţenii R. Moldova care invocă dezamăgirea sau lehamitea, proruşii ies la vot. Deja zeci de autocare din Transnistria au trecut Nistrul şi votează masiv în sectiile speciale deschise special pentru cei din zona de conflict pe teritoriul R. Moldova. Ei ştiu de ce s-au mobilizat, rămâne de văzut dacă şi cetăţenii moldoveni care întodeauna s-au mobilizat în ceasul al 12-lea ştiu pentru ce să iasă masiv la vot. Acum ori niciodată!”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

 

Politica