vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Post.com. „De ce să rămân în România – Craiova?”

De ce să rămân în România, în Craiova, este întrebarea la care patru tineri artişti au încercat să răspundă într-un mod inedit. Aceasta, în carul atelierului expoziţie „Post.com”, derulat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Evenimentul şi-a propus să ilustreze, într-o manieră contemporană, prin mijloace artistice, sentimentul fiecărui craiovean care a ales să trăiască în România. Campania culturală acoperă anul acesta cele 5 reşedinţe de judeţ ale Olteniei.

Cei patru artişti care au luat parte la proiecte au lucrat în văzul celor care au vrut să asiste la procesul de creaţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Timp de mai multe săptămâni cei patru artişti s-au pregătit pentru această expoziţie atelier. Au creat opere personale dedicate temei post.com, adică post comunism, iar în timpul atelierului, timp de cinci zile au făcut experimente prin tehnica de fotografie şi video, iar la finalul acestei expoziţii putem urmări rezultatul municii lor. Este vorba despre un tablou realizat de pictorul Andrei Toniţa care este spre final. Prin toate aceste compoziţii pe care noi încercăm să le realizăm încurajăm şi încercăm să răspundem la întrebarea de ce să rămân în România şi, mai mult decât atât în Oltenia, pentru că aceşti artişti sunt artişti locali. Vrem să ducem această idee mai departe în ţară. Următoarea expoziţie ne dorim să fie la Bucureşti, apoi să cucerim uşor toate capitalele de judeţ ale Olteniei”, a declarat Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Tabloul lui Toniţa cuprinde mai multe elemente specifice Olteniei, o reprezentare a Andreei Esca şi nu numai.

Pe tematica pe care am mers, „de ce rămân”, am încercat să creez o noţiune de nostalgie, să leg universul nostru de istorie. Prin lucrare am încercat să aduc fiecare element care ne reprezintă pe noi. Mai ales în Craiova acum. Va fi un covor oltenesc, sunt lucrări de ale lui Brâncuşi, este o aripă a unui porumbel al Olteniei. Sunt primele emisii date de televiziune după Revoluţie, iar bătrânul acesta, care este aşezat confortabil pe scaun, reprezintă confortul nostru de a sta în ţara noastră”, ne-a spus Andrei Toniţa.

Din proiectul „Post. com” au făcut parte, pe lânngă Andrei Toniţa, alţi trei tineri artiști craioveni cu mare potențial: Bogdan Ciuciu – Fotografie, Iulia Enculescu – Cinematografie, Lucian Suchici – Muzică.

Politica