joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

DESPRE CULTURA DE AZI: LUMINIŢA CORNEANU

,,Una dintre cele mai binevenite cărți ale ultimilor ani este ”Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel” de Luminița Corneanu, apărută anul acesta la Cartea Românească. Nu este o monografie în sensul mare al cuvîntului, este, însă, o carte substanțială despre unul dintre cei mai mari poeți ai modernității românești.” Sever Voinescu, ,,Evenimentul zilei”

,,Un mare poet, Leonid Dimov (1926 – 1987), receptat de-a lungul anilor inegal şi capricios, are acum şansa unei excelente monografii, care ar putea marca o cotitură în destinul său postum: este vorba de cartea Luminiţei Corneanu, cu titlul Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel (ed. Cartea românească). Alexandru Călinescu, ,,Ziarul de Iaşi”

,,De aceea, monografia Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel scrisă de Luminița Corneanu este un act – conștient – de dreptate literară și de recuperare a criteriului axiologic într-un cîmp cultural dominat înainte de Revoluție de o ideologie unică, iar apoi, de interese străine de nobila gratuitate a literaturii. (…) A analiză, deci, un corpus de poeme rămânând în termenii tăi, dar în miza lor – iată performanța pe care numai criticii valoroși (puțini) o reușesc. Luminița Corneanu, de o vădită maturitate critică încă de la debut, se numără printre ei. Daniel Cristea-Enache, pe bookia.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Iată, în fine, o carte, una excelentă, consacrată lui Leonid Dimov, semnată de Luminiţa Corneanu.” Gheorghe Grigurcu în “Viaţa Românească”.

Luminiţa Corneanu (n. 1977) este critic literar şi traducător. A absolvit Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova, apoi Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova (2000) şi este doctor în litere al aceleiaşi universităţi (2010).

A publicat volumul „Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel“ (Editura Cartea Românească, 2014), volum distins cu Premiul pentru carte de debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru debut în critica literară al revistei „Tiuk!” și nominalizat la cea mai bună carte în domeniul non-ficțiune la Gala Industriei de Carten(2015) și la cea mai bună carte de debut la Gala Premiilor Observator Cultural (2015).

A tradus „Zahera, fetiţa care a înghiţit un nor mare cât Turnul Eiffel” de Romain Puértolas, „Comand la fel” de Rebecca Harrington, „Snobismul” de Adèle Van Reeth şi Raphaël Enthoven şi „Arta frugalităţii şi a voluptăţii” de Dominique Loreau, toate la EdituraBaroqueBooks&Arts. Din 2003, publică recenzii, cronici, articole şi interviuri în cele mai importante publicaţii culturale din România. A fost redactor al revistelor „Mozaicul” şi „România literară”.

Mărturisesc că nu ştiu mai multe despre Luminiţa Corneanu şi că e o noutate că ţin să apară, în Pagina de cultură, un autor şi o carte, gestul fiind determinat de ,,valurile” critice favorabile, dar şi de ,,personajul” cărţii, marele, şi pentru mine, LeonidDimov. Iată cum descifrează şi Silviu GONGONEA, în Ramuri, tainele acestei cărţi binevenite: ,,Examenul palierelor tematice şi stilistice tradează zăbovirea pe text, secţiunea în filigran, calitate pe care o întâlnim din ce în ce mai rar, mai ales când este vorba despre disecarea unui text poetic. Fiind o atentă observatoare a fenomenului poetic de ieri şi de azi, Luminiţa Corneanu priveşte poezia lui Leonid Dimov în contextul evoluţiei grupului oniric, cu influenţele romantice şi suprarealiste, în centru aflându-se, evident, visul, dar şi in evoluţia ei interioară, organică, la baza sa stând crezul poetic dimovian exprimat, în primul rând, în artele sale poetice. Lectura devine pe alocuri copleşitoare, în special în capitolul „Chestiunea stilului”, unde sânt discutate conceptele de stil, maniera şi manierism (de altfel, ele revin obsedant pe parcursul întregii carti) şi se realizează adevarate broderii de analiză ale rimei, ritmului sau măsurii. În acelaşi mod evoluează şi secţiunea „Teritoriul poetic dimovian” în care sânt puse pe masa de lucru recurenţa temelor poetice şi o privire diacronică asupra operei lui Leonid Dimov.”

Politica