vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăriile de pe traseul conductei de gaze Craiova – Calafat se pot asocia pentru a reduce cheltuielile

Primăriile din localităţile care vor beneficia de conducta de gaze ce va fi construită între Craiova şi Calafat se pot asocia şi finanţa în comun anumite părţi din proiect. Aceasta, pentru a reduce costurile care revin fiecărei localităţi. Ideea a fost pusă pe tapet, joi, în cadrul unor discuţii pe care primarii au avut-o cu reprezentanţii administraţiei judeţene, dar şi ai unor societăţi autorizate pentru distribuţia gazelor naturale.

Discuţiile au avut loc în cadrul unei şedinţe convocate de preşedintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, alături de vicepreședintele Cosmin Vasile şi la care a luat pare şi arhitectul şef al judeţului, Radu Pappa, în scopul informării edililor cu privire la demersurile pe care trebuie să le facă pentru racordarea la conducta de gaze.

„Am organizat întâlnirea având în vedere faptul că se apropie momentul în care vor începe lucrările la primul tronson al conductei de gaze naturale, între Craiova și Segarcea – o investiție de peste 8 milioane de euro a societății naționale «Transgaz».

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții primăriilor din localitățile pe raza cărora trece această magistrală și din cele aflate în imediata vecinătate au avut astfel posibilitatea să afle, de la surse autorizate, care sunt pașii de urmat pentru a putea înființa sau extinde rețelele de distribuție a gazelor și a asigura astfel alimentarea instituțiilor publice, a unităților de învățământ, precum și a gospodăriilor.

Ne-am dorit să inițiem cât mai devreme aceste discuții, deoarece, așa cum a reieșit și în cadrul întrevederii, sunt proceduri complexe și de durată, care cuprind adoptarea unor hotărâri ale consiliilor locale, elaborarea de studii de fezabilitate, emiterea certificatelor de urbanism, obținerea de avize, organizarea de proceduri de achiziție publică, inclusiv asigurarea terenurilor pe care vor fi amplasate stațiile de reglare și măsurare. Apelul nostru a fost ca primăriile să înceapă cât mai curând demersurile, pentru ca în acest mod să evităm un eventual decalaj între momentul finalizării conductei și cel al racordării efective a beneficiarilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Şeful administraţiei doljene a mai precizat că: „investiția derulată de «Transgaz» va avea, cu siguranță, un impact notabil în evoluția întregului județ și doar acest prim tronson, de aproape 40 de kilometri, deschide noi perspective pentru dezvoltarea unui areal în care se găsesc 10 localități, cu o populație totală de peste 36.000 de doljeni. Acesta a fost și motivul pentru care, de-a lungul timpului, ne-am implicat cu tot ceea ce a depins de noi, am susținut cauza la cele mai înalte niveluri și ne bucurăm acum să vedem acest proiect pus în operă”.

Vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că în cadrul discuţiilor primarii au fost lămuriţi cu privire la unele aspecte tehnice ale proiectului şi s-au discutat soluţii pentru a reduce cheltuielile autorităţilor locale.

„Vreau să salut interesul manifestat de primari pentru întâlnirea de astăzi, receptivitatea lor pentru o temă care presupune, în definitiv, deschiderea unui nou capitol în modernizarea localităților vizate.

A fost o discuție utilă, care a condus, pe de o parte, la clarificarea unor aspecte tehnice și la conturarea unui calendar al procedurilor de urmat pentru înființarea rețelelor locale de distribuție și, pe de altă parte, la apariția unor soluții care pot facilita aceste demersuri. O idee în acest sens se referă la posibilitatea autorităților de a se asocia în cadrul proiectului și de a finanța în comun anumite componente ale sistemelor de alimentare, ceea ce va conduce la o diminuare a costurilor care revin fiecărei localități.

Avem convingerea că același interes pentru investiția realizată de «Transgaz» îl vor arăta și viitorii beneficiari, înțelegând faptul că racordarea la rețelele de gaze naturale înseamnă nu doar un alt standard în ceea ce privește confortul și calitatea vieții, ci și noi perspective în plan economic, prin atragerea unor investitori care pot crea locuri de muncă și pot genera venituri mai mari pentru bugetele locale”, a declarat Cosmin Vasile, vicepreşedintele CJ Dolj.

La întâlnirea organizată în sala de ședințe a Consiliului Județean Dolj au fost prezenți reprezentanții autorităților locale din orașul Segarcea și din comunele Bratovoești, Calopăr, Cârcea, Cerăt, Drănic, Ghindeni, Malu Mare, Teasc și Țuglui.

Reamintim că Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaș a anunţat, în octombrie anul trecut, semnarea contractului pentru realizarea tronsonului Craiova – Segarcea din conducta Craiova – Calafat.

Conform unei informări pe care administraţia judeţeană a primit-o de la Transgaz, contractul a fost încheiat cu firma CIS GAZ S.A., având valoarea de 33.528.765 de lei, fără TVA.

Primul tronson va asigura alimentarea cu gaze naturale pentru orașul Segarcea și cinci comune de pe traseu, cu o populație cumulată de aproape 25.000 de locuitori.

Politica