marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România îl recunoaște pe Juan Guaido președinte interimar al Venezuele

România îl recunoaște pe Juan Guaido președinte interimar al Venezuelei.

„Decizia Preşedintelui României a fost luată în urma analizării atente a situaţiei, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic şi juridic, şi în contextul în care majoritatea statelor membre UE şi o serie de aliaţi şi parteneri importanţi ai ţării noastre din spaţiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Preşedintelui interimar Juan Guaidó”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată menţionează că a solicitat încă de luni, 4 februarie, imediat după reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la Bucureşti, transmiterea, în regim de urgenţă, către Administraţia Prezidenţială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect şi a unei propuneri clare de poziţionare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică şi juridică, cu privire la posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaidó drept Preşedinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimităţii acţiunilor sale şi ale Adunării Naţionale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Slovacia a refuzat să îl recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte interimar venezuelean, fiind a doua ţară din Uniunea Europeană care blochează adoptarea unei poziţii comune a Blocului comunitar privind criza din Venezuela.

Majoritatea statelor UE, inclusiv Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania, l-au recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei şi au cerut organizarea unor noi alegeri.

Statele Unite, Canada şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană şi America Latină şi-au manifestat susţinerea pentru Guaido. Preşedintele Nicolas Maduro a fost susţinut sâmbătă, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate ONU, de către China şi Rusia. Maduro a respins apelurile făcute de Statele Unite, Canada, statele din America Latină şi din Uniunea Europeană pentru organizarea unor noi alegeri.

Politica