sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şeful Gărzii de Mediu despre depozitul de la Bălteni: „S-a creat această alternativă, dar acum depinde de populaţie, depinde de fiecare cetăţean în parte”

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, spune că operaţionalizarea depozitului ecologic de gunoi de la Bălteni reprezintă o alternativă pentru oltenii din mediul rural care au unde să-şi ducă deşeurile menajere.

Neacşa afirmă că Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) va duce la un mediu înconjurător mai curat.

„Operaţionalizarea depozitului ecologic de gunoi de la Bălteni înseamnă foarte mult pentru tot judeţul Olt. Există o alternativă, în special pentru mediul rural, dar şi pentru mediul urban, de a se colecta gunoiul fie în fracţie uscată, fie în fracţie umedă, având în vedere că există la Bălteni o staţie de sortare. Se diminuează, în depozitul de deşeuri, cantitatea de deşeuri menajere prin faptul că vor fi colectate separat. Totodată, va fi un mediu mai curat. În mediul rural n-ar trebui să mai întâmpinăm atâtea probleme cu depozitările necontrolate de deşeuri, adică să găsim deşeuri aruncate la întâmplare. În prezent aceasta este realitatea”, a afirmat şeful Gărzii de Mediu Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta adaugă că oamenii vor înţelege de ce este nevoie să colecteze deşeurile menajere şi să le predea firmei care a câştigat licitaţia de colectare şi transport.

„S-a creat această alternativă, dar acum depinde de populaţie, depinde de fiecare cetăţean în parte. Depinde de cât punem accent pe acest aspect, că nu trebuie să aruncăm fiecare hârtie la întâmplare sau PET-urile. Dacă ne uităm pe malul lacurilor, râurilor, unde merg persoane la pescuit, lasă toate rezidurile acolo, dar le aruncă şi în apă. Este o problemă pentru că şi noi consumăm din mediul acvatic. Dacă facem rău, ne facem rău singuri. Cât de curând, eu zic că începem să ne aliniem, având aceste alternative. Am văzut că şi oamenii îşi doresc şi înţeleg, dacă le explici”, a mai spus Neacşa.

Consiliul Judeţean Olt a acordat un nou termen pentru mobilizare societăţii care a câştigat licitaţia pentru colectarea gunoiului, în cadrul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Potrivit noului acord, Rosal Grup trebuie să se mobilizeze până la 15 martie, astfel ca până la 1 aprilie să şi înceapă colectarea propriu-zisă a deşeurilor din judeţ.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectare a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

De menţionat este şi faptul că, în primăvara anului 2017, Comisia Europeană trimitea România în fața Curții de Justiție a UE din cauză că a întârziat cu cel puțin patru ani aplicarea unui program mai avansat de gestionare a deșeurilor.

Politica