marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj: Salvamontiştii au intervenit în aproximativ 1.400 de acţiuni de salvare în perioada vacanţei şi a sărbătorilor

Salvamontiştii au intervenit, în perioada vacanţei şcolare şi a sărbătorilor de iarnă, la 1.393 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical în zona montană, fiind salvate circa 1.500 de persoane.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), perioada vacanţei de iarnă şi a sărbătorilor de sfârşit de an reprezintă vârful de sezon turistic de iarnă, fiind caracterizată printr-un număr foarte mare de turişti pe munte. Astfel, a fost necesară asigurarea asistenţei de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 350-500 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 870 de apeluri prin care erau anunţate accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, în perioada de referinţă s-au primit 1.420 de apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană, dintre acestea, 855 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 565 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau judeţene.

În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele abilitate oficial şi care deţin personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani angajaţi.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Politica