marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Apa meteorică poate fi scoasă, conform legii, de la facturare. Modificările, făcute de Lia Olguța Vasilescu

Apa meteorică a fost scoasă de la facturare, cel puțin la Craiova, după ce mai multe articole din Legea 241/2006 au fost abrogate prin Ordonanță de urgență la finele anului trecut. Modificările la textul de lege au fost propuse de deputatul PSD de Dolj, Lia Olguța Vasilescu. În urma modificării legii, consiliile locale pot scoate din facturile cetățenilor apa meteorică.

Guvernul României a adoptat, în ultima ședință a anului trecut, o Ordonanță de urgență prin care au fost abrogate mai multe articole din Legea 241/2006, Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. Modificările aduse legii au fost făcute de deputatul PSD de Dolj, Lia Olguța Vasilescu, fost primar al Craiovei.

Modificările au scos obligativitatea facturării apei meteorice

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform celor explicate de Lia Olguța Vasilescu, Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare fusese modificată ulterior, printr-o inițiativă a unor parlamentari PNL și obliga Companiile de Apă să factureze apa meteorică. În urma celei mai recente modificări legislative, consiliile locale au posibilitatea de a scoate din facturile cetățenilor apa meteorică. La nivelul municipiului Craiova, măsura a fost deja luată, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local care a avut loc la începutul lunii ianuarie, asta după ce apa meteorică fusese reintrodusă în facturile craiovenilor ca urmare a penultimei modificări a legii. Înainte de asta, craiovenii nu mai plătiseră apa meteorică din anul 2014, atunci când Lia Olguța Vasilescu, primar fiind, a luat această decizie.
Concret, conform Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare asigurate de operatorul regional S.C. Compania de Apă Oltenia S.A., „pentru utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari precum şi pentru suprafețele utilizate în scop productiv – comercial cu specific agricol nu se facturează apa meteorică”. Conform deputatului Lia Olguța Vasilescu, măsura luată reduce cheltuielile românilor, care vor putea avea facturi mai mici la apă și canalizare, desigur, în funcție de consiliile locale din localitățile în care domiciliază.

TVA redusă la canalizare și irigații

Lia Olguța Vasilescu a reamintit, totodată, că și TVA la apă, pentru servicii de canalizare, irigații etc. a coborât de la 19 la 9 procente, tot ca urmare a unei inițiative a Partidului Social Democrat, ceea ce înseamnă reduceri ale facturilor plătite pentru fiecare gospodărie.

Politica