vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljenii de la Dunăre, alertaţi cu privire la gripa aviară

Cu gripa aviară la graniţă, autorităţile doljene interzic târgurile de păsări în zonele de risc. La Calafat este restricţionat traficul de păsări.

La mijlocul lunii trecute, Bulgaria a raportat cazuri de păsări infectate cu virusul H5N8 la o fermă din satul Kosovo, aproape de graniţa cu România. Autorităţile bulgare au luat decizia sacrificării tuturor păsărilor din fermă, între care şi fazani şi porumbei, pentru a preveni extinderea virusului gripei aviare.
Descoperirea acestor noi focare a venit după ce autorităţile veterinare au anunţat că au sacrificat peste 100.000 de pui şi peste 16.000 de raţe după ce virusul gripei aviare a fost descoperit la o fermă de raţe şi una de pui din sudul Bulgariei, notează Agerpres.
Riscul răspândirii virusului rămâne însă ridicat. Iar Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a informat primăriile din zonele de risc cu privire la măsurile ce trebuie luate.

Astfel, potrivit unei adrese care a ajuns, luni, la Primăria Calafat, doljenii „sunt obligaţi să ţină păsările în adăposturi închise şi izolate, să interzică accesul păsărilor domestice, inclusiv a palmipedelor, la diferite luciuri de apă, să interzică folosirea în adăparea păsărilor domestice a apelor de suprafaţă, interzicerea eliminării şi împrăştierii pe sol a gunoiului de grajd din exploataţiile existente pe raza localităţii. De asemenea este interzisă organizarea de târguri, pieţe şi expoziţii”.
Dacă vor constata că păsările lor dau semne de îmbolnăvire, doljenii trebuie să anunţe imediat medicii veterinari.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

aviară (Influenţa Aviară) este o boală virală extrem de contagioasă cauzată de virusul gripal H5N8 care afectează mai multe specii de păsări de la care obţinem produse alimentare (găini, curcani, prepeliţe, bibilici, etc.), precum şi păsările de companie şi păsările sălbatice. Ocazional, boala o pot contacta mamiferele şi omul.

Simptomele gripei aviare la om: febră mare; tuse; dureri de gât; dureri musculare; conjunctivită; în cazuri grave – pneumonie cu insuficiență respiratorie acută.
Boala nu survine în urma consumului de carne sau ouă preparate.

Politica