sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Unitatea de Primiri Urgenţe, gata, poate, la anul  

Sunt bani pentru Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, dar finalizarea lucrărilor întârzie. Afirmaţia a fost făcută, joi, de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. El a mai spus că speră ca în 2019 lucările de extindere a UPU să fie finalizate.

Ion Prioteasa a afirmat că nu s-a pus niciodată problema lipsei banilor pentru lucrările executate la UPU şi că în 2019 vor fi fonduri suficiente în acest sens.

Am reuşit ca din cei 800 milioane pe care Ministerul Sănătăţii trebuia să îi dea înapoi la Uniunea Europeană, să obţinem circa 5 milioane euro, banii pentru lucrările executate la UPU şi care au respectat toate criteriile UE. În plus, am obţinut ca pentru dotări şi tot ce este realizat la UPU să fie considerat proiect european şi să obţinem banii, mai departe, tot din fonduri europene. De asemenea, s-au întors o serie de câteva milioane euro şi la spitalul judeţean, care, la un moment dat, a lucrat pe banii consiliului judeţean şi 1,5 milioane euro ni se întorc şi de acolo. Dacă mai punem la socoteală că ne mai vin încă aproape 6 milioane euro, banii pe care i-am obţinut din credite, din privatizare, bani pentru prefinanţarea şi confinanţarea unor proiecte europene, practic intrăm în 2019 cu minim 10 milioane euro, în condiţiile în care de la bugetul statului nu o să primim mai mult de 5 milioane euro”, a afirmat Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Durata de execuție inițială a lucrărilor a fost de 24 luni, de la primirea ordinului de începere a lucrărilor, din 4.05.2015, durată prelungită conform actelor adiționale NR.1/2016 și NR. 2/2017 (datorate perioadei de timp friguros conform INDICATIV C16/1984) până la data de 16 septembrie 2017. Lucrarea nu s-a finalizat nici acum.

Lucrările s-au desfăşurat foarte greu. Cei cu care am lucrat acolo, deşi au făcut eforturi, care au fost vizibile la un moment dat, nu au reuşit să atingă parametri pe care ni i-am dorit noi şi ne-am fi dorit ca la sfârşitul acestui an chiar să fi plătit nişte bani mai consistenţi. Sperăm că anul viitor este anul în care să terminăm odată cu zona UPU”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Execuția obiectivului cuprinde modernizarea spațiilor existente la UPU, în suprafață construită desfășurată de 899 mp, extinderea funcțiunii în cadrul curții interioare (corp A – subsol+parter+etaj 1+etaj 2 parțial) în suprafață construită desfășurată de 2.530,28 mp, dar și extinderea funcțiunii în cadrul curții adiacente (în fața UPU existent, corp B – Parter) în suprafață construită de 260,53 mp. Suprafața totală construită, desfășurată existent, plus extinderea, este de 3.690,59 mp.

Pe de altă parte, administraţia judeţeană are în plan înfiinţarea unei parcări în zona spitalului, dar şi alte lucrări.

Vrem să rotunjim puţin acest mare proiect pe care îl avem la spital, în sensul că vrem să facem un proiect să demolăm şi chioşcurile care sunt în zona tabaci şi să eliberăm toată partea aceasta pentru a pune mai bine în valoare clincia de cardiologie şi ambulatoriul, să creăm o parcare nouă, să dăm o altă faţă spitalului şi chiar ne gândim la o posibilitate de a-l face mai spectaculos”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

El a mai afirmat că susţine în continuare că spitalul judeţean trebuie să rămână în picioare, chiar dacă experţii vor considera că trebuie demolat vreun etaj. Estimează că 50 milioane euro va costa o eventuală consolidare a spitalului judeţean, iar pentru aceasta se bazează pe banii din proiectul spitalului regional, ori pe alte fonduri europene.

Totodată, Ion Prioteasa a mai precizat că administraţia judeţeană intenţionează să înfiinţeze un ambulatoriu sau chiar un spital de pediatrie.

O posibilitate ar fi ca acest spital să fie realizat cu bani de la BERD, ori de către Consiliul Judeţean Dolj, ori de către Primăria Craiova, sau chiar printr-un parteneriat între cele două instituţii. Pentru acesta ar exista şi teren. Cele zece hectare destinate iniţial spitalului regional. 

Politica