marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova. Gala TNC, la cea de-a III-a ediție

GALA TNC, la cea de-a III-a ediție. O seară a creatorilor și iubitorilor de teatru

O veritabilă sărbătoare a teatrului în care spectatorii Teatrului Național “Marin Sorescu” s-au întâlnit cu toți actorii, artiștii, echipele tehnice și logistice care au muncit ca Stagiunea 2017-2018 să fie una memorabilă. A fost cea de-a III-a ediție a GALEI TNC.

Gala a început cu un moment de o emoție copleșitoare și de o tristețe iremediabilă. Anul acesta ne-a părăsit unul dintre cei mai mari artiști care au urcat vreodată pe scena Naționalului craiovean. Un om, un supraom, un actor, un supra-actor: Ilie Gheorghe, care a fost evocat de directorul artistic Vlad Drăgulescu, și căruia i-am dedicat stagiunea curentă prin instalația OmsupraOM, pe care o puteți vizita în foaierul teatrului și din ianuarie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Seara a continuat cu decernarea premiilor de popularitate, prin care am aflat care sunt favoriții publicului.

Cel mai popular actor din stagiunea trecută a fost desemnat Claudiu Bleonț, cea mai populară actriță- Iulia Colan, cel mai apreciat regizor- Vlad Drăgulescu. Spectacolul favorit al publicului de la sala Amza Pellea a fost Athens by night- Nopți Ateniene în regia lui Charles Chemin, iar de la sala Studio- Autorul, regia Bobi Pricop.

Premiul Backstage a fost înmânat de Cristi Petec, regizorul tehnic al teatrului, celor mai dedicați oameni nevăzuți ai teatrului- recuziterii Emanuel Voichiță și Octavian Popescu, iar Radio Oltenia Craiova a oferit un premiu pentru comunicare culturală PR-elor teatrului- Irina Cîrneanu și Alice Enuca.

Ne-am onorat marii artiști cu merite deosebite în carieră: Mirela Cioabă, Tamara Popescu, Ion Colan și Valentin Mihali, de acum societari de onoare ai Naționalului, iar actorul Nicolae Poghirc a împlinit 20 de ani pe scenă, devenind astfel societar.

Vreme de 2 ore, prezentatorul Galei, omul de radio Davian Vlad, ne- a ținut unii lângă ceilalți pe scaunele legendarei săli Amza Pellea, timp în care am revăzut momentele cheie și cele mai importante proiecte din Stagiunea 17/18: Festivalul Shakespeare ediția a XI-a, care s-a numit Planeta Shakespeare, despre care ne-a vorbit actorul și fondatorul festivalului- Emil Boroghină, Festivalul Internațional dedicat tinerilor regizori- Theater Networking Talents, inițiat de managerul Teatrului- Alexandru Boureanu, și condus în ediția din acest an de către Haricleea Nicolau, programul 11plus1 independent/ contemporan, Idiomatic, proiectul de teatru comunitar- Reacție urbană regizat de Laurențiu Tudor, recitalurile susținute de către actorul Emil Boroghină pentru Centenar ce au fost prezentate în nenumărate țări din Europa și în România, Față în Față cu un actor, Remember Disco `84 cu Nicu Răducanu, revista SpectActor, considerată una dintre cele mai bune reviste de specialitate din țară, coordonată de șeful Serviciului Dramaturgie – poetul Nicolae Coande, ajunsă la numarul 37 și ne-am reamintit cele 8 premiere care au făcut săli pline stagiunea trecută.

Peter Ayukea Wirngo, pe care îl cunoașteți din “Bătrânul și eutanasierul”, a oferit un moment muzical inedit din țara sa natală, Camerun, iar seara a culminat cu un concert de folclor românesc pe ritmuri balcanice- Săftița Balkanic Project. Artistul Marius Mihalache a impresionat cu ritmurile sale neconvenționale alături de Arabela Nicolau (voce), Marius Gagiu (flaut și caval) și Lorin Mihalache (tobe).

Iar anul aceasta am avut încă o premieră. Una de suflet. Am inițiat Campania Jucării cu zâmbet. Am primit multe, multe jucării d ela spectatorii noștri pe care împreună cu partenerul Leonidas le vom oferi în dar, copiilor de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare „Vis de Copil”din Craiova si de la Asociația “Life is better with friends”.

În pauze ne-am întâlnit în foaierul teatrului unde spectatorii au putut vedea o expoziție dedicată împlinirii a 45 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului Național “Marin Sorescu”-TNC ‘45

Mă uit la câteva fotografii descoperite în arhiva teatrului și văd cum a luat naștere viața” spune Nicolae Coande, cel care a realizat expoziția împreună cu Florin Chirea și Marius Pîrlea.

Premiile GALEI TNC 2018:

Premiul Backstage –Octavian Popescu și Emmanuel Voichiță

Premiul publicului pentru Cel mai popular actor: Claudiu Bleonț

Premiul publicului pentru Cea mai populară actriță: Iulia Colan

Premiul publicului pentru Cel mai popular regizor: Vlad Drăgulescu

Premiul publicului pentru Cel mai popular spectacol:„Athens by Night / Nopți ateniene” (sala Amza Pellea) și „Autorul”(sala Ion D. Sîrbu)

Premiul pentru Comunicare Culturală (acordat de Radio România Oltenia Craiova): Irina Cîrneanu și Alice Enuca 

Politica