vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

GALA SPORTULUI MEHEDINȚEAN. Rezultate modeste, premii peste așteptări

Pentru prima dată după Revoluție, niciun sportiv de la CSS Orșova n-a izbutit să câștige aurul continental

Desfășurată, pentru al doilea an consecutiv, în Sala Virgil Ogășanu din incinta Palatului Cultural Theodor Costescu din Drobeta Turnu Severin, Gala Sportului Mehedințean și-a premiat laureații din 2018. Sportivii de la CSS Orșova au fost și în acest an în top, dar rezultatele clubului nautic au fost cele mai modeste din ultimele 3 decenii. Pentru prima dată după Revoluție, CSS Orșova n-a avut nici măcar un campion european, deși în anii anteriori se putea lăuda cu numeroase titluri mondiale! Mai mult decât atât, secția de kaiac-canoe de la Orșova n-a avut nici măcar un sportiv între primii 10 ai județului! Au performat, în schimb, în 2018, sportivii de la CSM Drobeta Turnu Severin, de la secțiile de lupte, judo, box sau natație.
Fiindcă tot a fost anul premierelor, Primăria Drobeta Turnu Severin a recompensat pentru prima dată sportivii cu o sumă importantă, și anume 35.000 de lei! Ca de obicei, primarul Marius Screciu, fost director al DJTS Mehedinți, a fost prezent la evenimentul organizat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Mehedinți, unde director este Gabriel Răceanu.
„Realizam astfel de festivități prin 2001-2004, pe când eram director la DSTJ. Majoritatea dintre cei premiați acum nici nu se născuseră pe vremea aceea. Din 2004 am fost director la CSM Drobeta Turnu Severin, club căruia i-am pus bazele. E posibil ca din 2019, Clubul Sportiv Municipal să treacă în subordinea primăriei și să nu mai fie subvenționat doar de Ministerul Educației și Cercetării. Bineînțeles că voi susține acest club al orașului, așa cum l-am susținut de altfel și până acum, fiindcă am ajutat toate secțiile care ne-au cerut ajutorul. De când am devenit primar, mereu am premiat cei mai buni sportivi ai județului, dar acum e pentru prima dată când Primăria vine cu o sumă importantă pentru sportivi și antrenori. Sper ca și în 2019 să ne reprezentați cu cinste și demnitate, atât pe noi ca județ, cât și țara”, a precizat Screciu.
Din discursul edililui, audiența a aflat și faptul că municipiul va beneficia, în maximum 2 ani, de un teren sintetic de dimensiuni normale, atât de necesar pentru fotbalul juvenil de la malul Dunării!
„Fiind profesor de sport și fost atlet, voi continua să susțin sportivii de performanță. Totodată, anunț de pe acum că la nivel de municipiu vom continua investițile în infrastructura sportivă, de refacere a bazelor sportive, dar și construirea altor noi. În zona ANL, în spatele Sălii Polivalente, deja au demarat lucrările pentru construirea a două terenuri sintetice, unul de 105 m lungime și 65 m lățime, altul de 70 x 50 m. Tot în aceeași zonă, vom începe construirea a trei săli de antrenament, pentru judo, lupte și box. Vom mai avea un proiect de construire de terenurilor de sport în cartiere, unde elevii vor avea gratuitate. Încercăm să scoatem copiii din fața calculatorului, a tabletelor sau televizoarelor, dar nu putem face asta decât printr-un program atractiv”, a spus primarul Screciu.
Acesta a premiat cea mai bună sportivă a județului Mehedinți, titlu care i-a revenit canotoarei Simona Tătaru, de la CSS Orșova. Sportiva originară din județul Suceava a cucerit în 2018 argintul la Europene în proba de 4 vâsle și bronzul la Mondiale, în proba de 8+1. Pe locul secund s-au clasat canotorii Cosmin Carpea (originar din Suceava) și Petrișor Morar (originar din Maramureș), vicecampioni europeni la patru vâsle. Podiumul a fost completat de luptătoarea Roxana Capezan. Eleva lui Marin Dobrescu a ocupat locul 6 la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Buenos Aires și locul 5 la Europenele de Cadeți, dar și aurul la Campionatul Balcanic, de la Sarajevo. Canotoarea Teodora Mândrilă (CSS Orșova, antrenor Cristian Maliș) – argint la Europenele de juniori la 8+1. Luptătoarea Larisa Nițu (CSM Drobeta Turnu Severin, antrenor Marin Dobrescu) – bronz la Europenele de juniori, pugilista Petronela Schinte (CSM Drobeta Turnu Severin, antrenor Dumitru Cipere) – bronz la Europenele de Juniori, judoka Ane-Maria Brebinaru (CCE Strehaia / CSM Deva, antrenor Ilie Gâdea) – bronz la Europeanele de cadeți, judoka Iasmina Covaciu (CSM Drobeta Turnu Severin, antrenor Gicu Vasilan) – aur la Balcaniada de cadeți, aur la Naționalele de cadeți și tineret, înotătorul Radu Vaipan (CSM Drobeta Turnu Severin, antrenor Daniel Bădescu) – multiplu campion național de tineret și seniori, precum și atleta Aurelia Florescu (CSS Drobeta Turnu Severin, antrenor Marin Istrate) – campioană națională la juniori I, II și III au fost completat podiumul.

Resimt problemele din urmă cu 3-4 ani
Revenind la CSS Orșova, antrenorul Cristian Maliș a explicat cauzele rezulatelor modeste din acest an pentru clubul de la Dunăre, care în urmă cu 7 ani era declarat cel mai bun club din lume, la nivel de juniori, la sporturile nautice.
„E un fel de tradiție, ca CSS Orșova vă dea cel mai bun sportiv al județului. Din păcate, anul acesta nu am mai avut campioni mondiali, nici măcar europeni. E efectul anilor de tristă amintire, în care am fost la un pas de desființare, nu din cauza banilor, ci a orgoliilor și ambițiilor prostești ale unui director (n.r. – Mirela Stoenel), care tăiase chiar și hrana sportivilor. Nu mai avem dreptul nici măcar să mergem la competițiile de verificare, să nu mai vorbesc de selecție. Am pierdut atunci majoritatea sportivilor, care au fost nevoiți să plece la alte cluburi. Secția de kaiac-canoe a fost cea mai afectată. Noi, la canotaj, am avut sprijin de la Federația Română de specialitate și ne-am descurcat mai bine. Au trecut acei 3 ani de represiune, iar în 2019 vom avea rezultate mai bune. În 2020 vom reveni acolo unde am fost. Noi vom avea la Jocurile Olimpice 5-6 foști sportivi de la CSS Orșova, plecați de la noi de 5-6 ani. Cred că vom avea sportivi și la Olimpiada din 2024. Nu ne putem hazarda în rezultate, fiindcă depind de mai mulți factori”, a spus Cristian Maliș, coordonatorul secției de canotaj de la CSS Orșova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tătaru a semnat cu Dinamo
Descoperită de Mariana Maliș, canotoarea Simona Tătar a luat caimacul în 2018. Sportiva originară din comuna Băișești, județul Suceava, a încheiat însă junioratul, iar din 2019 va reprezenta Dinamo București. De altfel, Tătaru n-a putut fi prezentă la gala de la malul Dunării, deoarece se află în cantonament cu lotul național, la Snagov.
„Am adus-o pe Simona la Orșova în urmă cu 4 ani. Aveam doar 1,7 m înălțime, nu avea parametri, dar în ochii ei am văzut strălucire. Nu știa ce e canotajul, nu știa să înoate, dar s-a arătat interesată de acest sport încă de la primele mele cuvinte și a acceptat pe loc să plece de acasă, la aproape 700 km distanță. Îndemânarea și starea pozitivă au caracterizat-o. Își dorea să practice canotajul. De altfel, îndemânarea e o calitate motrică excelentă. Simona a învățat prin descoperire. Am mare încrede în această fată, așa cum am avut și în celelate fete pe care le-am descoperit: Denisa Tâlvescu, Cristina Popescu, Elena Logofătu, Ancuța Bodnar sau Mădălina Bereș, dar și alte fete, care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice din 2020”, a declarat Mariana Maliș, pentru Jurnalul Olteniei.

Politica