Conecteaza-te cu noi

Actualitate

CJ Dolj, împrumut de 19 milioane lei pentru cofinanţarea a trei proiecte

Publicat

pe

Consiliul Județean (CJ) Dolj anunţă că a obținut de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) un împrumut de 19 milioane de lei, acordat prin Trezoreria Statului. Suma ar urma să fie folosită pentru cofinanțarea a trei proiecte implementate cu fonduri europene, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.

În urma obţinerii acestui împrumut, administraţia judeţeană „va putea contura, pentru anul 2019, o anvelopă financiară mai generoasă în vederea abordării unor investiții de mare anvergură cu sume provenite din resursele proprii”, după cum a afirmat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

„Printr-o ordonanță emisă în a doua parte a acestui an, Guvernul României le-a creat autorităților locale care au în derulare demersuri cu finanțare din fonduri externe nerambursabile posibilitatea de a contracta, în condiții foarte avantajoase, credite de la MFP, în vederea acoperirii cheltuielilor pe care le presupune cofinanțarea acestor proiecte.

S-a născut astfel o oportunitate pe care, alături de plenul CJ Dolj, am hotărât că trebuie s-o folosim, iar colegii noștri din aparatul de specialitate au întocmit documentația necesară și au înaintat-o către minister. Recent, am fost înștiințați că solicitarea noastră a fost aprobată și am putut semna convenția de împrumut pentru o sumă ce reprezintă echivalentul a peste 4 milioane de euro.

Cu acești bani, vom asigura contribuția Consiliului Județean în implementarea a trei dintre proiectele pentru care, împreună cu parteneri din Bulgaria, am obținut finanțare prin Programul Interreg V-A, proiecte cu o valoare cumulată de peste 25 de milioane de euro.

În ceea ce privește instituția noastră, investițiile vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere, prin modernizarea unui nou tronson din drumul județean 561B, cuprins între localitățile Padea și Valea Stanciului, și a drumului 652A, care conectează Cârcea cu zona Aeroportului Internațional Craiova. De asemenea, în imediata vecinătate a acestui obiectiv strategic vom înființa o unitate pentru situații de urgență, care va fi construită și dotată cu echipamente de ultimă generație.

În acest mod, bugetul Consiliului Județean Dolj este eliberat de o considerabilă presiune financiară, ceea ce ne permite ca, în anul următor, să direcționăm sume mai mari din sursele proprii ale CJ către realizarea unor importante proiecte investiționale pe care ni le propunem, fie că vorbim despre modernizarea unor noi artere rutiere, fie despre extinderea terminalelor de sosiri și plecări de la Aeroportul Internațional Craiova. Doar dacă ne referim la acest ultim demers, impus de creșterea semnificativă a activității, a numărului de pasageri, trebuie spus că valoarea sa estimată se apropie de 7 milioane de euro, procedura de licitație în vederea atribuirii contractului fiind în curs de pregătire, pentru a fi lansată în perioada imediat următoare”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Reprezentanţii Consiliului Județean Dolj reamintesc că au aprobat, în ședința din 31 octombrie 2018, contractarea unui împrumut în valoare de 19.099.154 de lei de la Ministerul Finanțelor Publice, pentru a asigura cofinanțarea și cheltuielile neeligibile aferente unui număr de 3 proiecte derulate cu fonduri europene: „Reacții coordonate și eficiente ale autorităților în situații de urgență în regiunea Dolj – Vratsa” (construirea și dotarea unei unități de intervenție în proximitatea Aeroportului Internațional Craiova), „Dolj – Montana: Pași comuni pentru o bună conectivitate” (modernizarea unui tronson din DJ 561B) și „Eforturi comune pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră” (modernizarea DJ 652A).