joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

2018, un an plin de provocări pentru senatorul Claudiu Manda

27 de iniţiative legislative, şase audieri în Comisia de control a SRI, vizite externe şi multe şedinţe de Senat prezidate. Aşa ar putea fi rezumată activitatea parlamentară din acest an a preşedintelui social-democraţilor doljeni, senatorul Claudiu Manda.

Se spune că un lider adevărat conduce prin puterea exemplului, iar senatorul PSD Claudiu Manda dovedeşte că, prin mult efort şi determinare, acest lucru este posibil. Mărturie stă activitatea parlamentară din acest an a preşedintelui filialei Dolj a Partidului Social Democrat.
Astfel, conform informaţiilor de pe pagina de internet a Senatului României, Claudiu Manda a avut, în 2018, 27 de iniţiative legislative. Totodată, din calitatea de vicepreşedinte al Senatului, a prezidat mai multe şedinţe în cadrul cărora au fost adoptate proiecte de legi extrem de importante și așteptate de români, aşa cum este cea din data de 26 noiembrie când Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii.
De asemenea, a condus prima şedinţă din luna decembrie, în care senatorii au adoptat proiectul de lege care interzice bullying-ul (violența psihologică – n. red.) în școli și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale. Proiectul a fost votat în unanimitate, Senatul fiind camera decizională. Actul normativ va merge acum la promulgare.
Senatorul Claudiu Manda a susţinut proiectul de lege privind adopţia, care prevede debirocratizarea şi simplificarea procedurilor pentru adopţie, precum şi propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi.
Un act normativ extrem de important susţinut de liderul PSD Dolj a fost proiectul de lege, care a şi fost promulgat de preşedintele României, prin care angajații MAI și militarii își pot transforma compensația de chirie în rată la bancă. Este vorba despre modificarea Legii 360/2002 – Statutul Polițistului, a Legii nr.384/2006 – Statutul soldaților şi a gradaților profesioniști și a Legii 80/1995- Statutul cadrelor militare pentru completarea cadrului legal privind acordarea compensației de chirie.

A condus cu brio celebra Comisie de Control a SRI
De departe cea mai mediatizată comisie parlamentară a fost, în 2018, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, al cărei preşedinte este senatorul Claudiu Manda. De-a lungul anului, în faţa comisiei au ajuns, pentru a răspunde întrebărilor, nume grele din viaţa publică românească, precum George Maior, fost şef al SRI şi actual ambasador în SUA, fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, sau directorul SRI, Eduard Hellvig. În ciuda presiunii mediatice colosale, parlamentarul doljean s-a achitat cu brio de sarcini, oferind Comisiei o notă de seriozitate şi profesionalism extrem de necesară și transparență prin deschiderea la comunicare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lobby pentru Craiova
Liderul PSD Dolj s-a implicat activ în sprijinirea oraşului şi a judeţului prin susţinerea unor proiect vitale pentru această zonă. De departe, cel mai important a fost spijinul pentru realizarea drumului expres Craiova – Piteşti, pentru care s-au şi semnnat contractele de proiectare şi execuţie. De asemenea, la insistențele parlamentarilor PSD din Dolj şi, în special, ale președintelui filialei, Claudiu Manda, reabilitarea Colegiului Carol I și Operei Române Craiova a fost inclusă în programul de guvernare, lucrările urmând a se realiza cu fonduri ale Companiei Naționale de Investiții.

Activitate peste hotare
Tot pe parcursul acestui an, senatorul Claudiu Manda a efectuat vizite externe în Germania şi Italia, precum şi o vizită de lucru în Marea Britanie. Totuşi, cea mai importantă vizită peste hotare a avut loc în perioada 10-12 octombrie, când o delegație a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, condusă de senatorul doljean, s-a întâlnit pentru consultări cu comisia omoloagă din Senatul francez. Programul a inclus întrevederi cu senatorul Philippe Dallier, vicepreședintele Senatului francez, cu Francis Delon, președintele Comisiei naționale de control al tehnicilor de informații, precum și cu deputatul Yael Braun-Pivet, președintele Delegației comune privind serviciile de informații din Parlamentul francez.
Discuțiile au vizat, cu precădere, schimbul de experiență cu privire la cele mai bune practici în domeniul controlului parlamentar asupra serviciilor de informații, legislația referitoare la modul de funcționare și atribuțiile acestora, reglementările privind controlul lor, cu accent pe modificările legislative din Republica Franceză, necesare adaptării la realitățile tehnologice, precum și necesitatea actualizării legislației române în acest domeniu.

Politica