vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stimularea inteligenței! Ce activități ne solicită mai mult creierul?

Deși am terminat școala de ceva timp, asta nu înseamnă că trebuie să îi dăm creierului nostru o pauză și să nu îl mai punem în funcțiune. Chiar dacă ne cunoaștem profesia cap coadă, este bine să facem și alte activități extra, menite să ne stimuleze activitatea cerebrală.

Sute de cercetători ne îndeamnă să avem grijă de creierul nostru toată viața noastră. Deși în perioada școlii și în perioada adolescenței, acesta lucrează la o capacitate mai mare deoarece este perioada în care absorbim informații la tot pasul și ne dezvoltăm diverse aptitudini, chiar și după ce am intrat în câmpul muncii, este vital să ne angajăm în activități intelectuale sau, cel puțin, activități simple, de zi cu zi, cu rolul de a ne pune mintea la contribuție, cum spune o vorbă din popor. Indiferent ce profesie aveți, e bine să țineți cont de următoarele sfaturi pe care ni le dau profesorii de la universități de renume.

Citiți!” – este îndemnul pe care îl auzim cel mai des. Ideal ar fi să citim o carte pe lună, conform specialiștilor, însă știm cu toții că acest lucru poate nu e întotdeauna posibil atunci când trebuie să facem față tumultului zilnic și haosului între serviciu, copii, casă. Totuși, și câteva cărți pe an sunt bune pentru dezvoltarea imaginației dvs, cât și pentru informare. Dacă nu vă plac cărțile sau poate pur și simplu nu aveți răbdare, citiți orice, oricum, oricând: un articol în revista preferată, ziarele de hârtie sau fie și în varianta online, cărți de gătit sau grădinărit, orice. Conform statisticilor, 43% dintre adulți au citit cel puțin o carte anul trecut, însă doar 28% dintre aceștia mărturisesc că citesc de plăcere și mai multe cărți pe an.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În afara cititului de cărți, și făcutul de calcule ajută extraordinar de mult “mașinăria fabuloasă” numită creier. Chiar și dacă jucați Sudoku zi de zi, acest lucru va stimula părți ale creierului care, pe termen lung, vă va ține sănătos și prezent în viața de zi cu zi. Așa că numerele și orice operație de scădere, adunare, înmulțire și împărțire provoacă creierul la o activitate impresionantă. Vechile jocuri cu numere cum ar fi pokerul sunt recomandate pentru efectul pe care îl au asupra minții dvs. Nu o spunem noi, ci doctorul Stephen Simpson în cartea acestuia numită “Poker Genius: The Secrets of The Champions”. Dr. Simpson este profesor de medicină, “mind coach” și unul dintre cei mai bine vânduți autori din lume. A intrat în lumea pokerului după ce Liv Boeree, jucător profesionist de poker și membru PokerStars, i-a cerut ajutorul să deslușească acest joc al minții. Matematica este controlată de o anumită regiune a creierului. Emisfera stângă este responsabilă cu logica, știința și matematica, dar controlează și emisfera dreaptă a creierului. În schimb, emisfera dreaptă coordonează activitățile ce țin de artă și creativitate. Așa că orice joc pe care îl alegeți să jucați vă va ajuta negreșit.

Pe lângă calcule, o altă activitate ce vă va ajuta să vă stimulați activitatea creierului este studierea unui instrument muzical. Această activitate este corespondentă cu un antrenament intens la sală, dar pentru mintea dvs., nu pentru corp. Nu-i de mirare că, în general în familiile înstărite, copiii sunt puși să învețe cel puțin un instrument la o vârstă fragedă. Conform statisticilor, efortul pe care îl necesită corelarea notelor muzicale cu ritmul muzical este atât de intens încât creierul intră într-un stadiu de “foc intelectual”.

Și sportul ajută la activitatea cerebrală, așa că specialiștii ne îndeamnă să nu uităm de activitatea fizică, așa că faceți regulat exerciții cardio. Eliberarea de endorfine îi transmite creierului o stare de bine și de fericire. 

De asemenea, și hrana este importantă. Mâncați puțin și des, nu așteptați să se instaleze senzația de foame, deoarece creierul nu va putea funcționa la capacitatea sa maximă, fiind “focusat” să își găsească hrana să funcționeze adecvat.

Deși ne naștem cu o anumită capacitate intelectuală, aceasta este dezvoltată pe parcursul întregii noastre vieți. Neuronii din creier trăiesc și mor, dar se nasc alții, așa că pentru a avea o minte ascuțită toată viața, trebuie să lucrați la ea si pentru ea. Dacă însă o folosiți la capacitate minimă, aceasta nu va da randament. Aveți grijă de creierul dvs., este cel mai important.

 

Politica