joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cercetătorii Universităţii din Craiova, proiectanţi pentru Ford

O echipă de cercetători ai Universității din Craiova prin Infrastructura de cercetare în Ştiinte Aplicate – INCESA, condusă de prof. univ. dr. Nicu George Bîzdoacă, s-a implicat în transferul, implementarea şi adaptarea eco-tehnologiilor Ford la cerințele noului model EcoSport, produs exclusiv în Bănie, anunţă reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Universitatea din Craiova, cercetătorii „au dezvoltat şi implementat proiecte care au avut ca obiect roboți colaborativi, un sistem inteligent de urmărire a vehiculelor, stocarea inteligentă a vehiculelor, dar şi prezentarea companiei folosind Realitatea Augmentată 3D, un simulator de siguranță prin ochelari VR, un sistem de orientare și decizie bazat pe LIDAR destinat robocarelor autonome, un sistem de termoviziune industrial destinat supervizării proceselor de fabricaţie. De asemenea, universitarii sociologi au realizat un sondaj referitor la cum este percepută compania Ford de către comunitatea locală”.
Pentru contribuția adusă, echipa, formată din 18 cadre didactice universitare, 12 studenți și 5 doctoranzi, a fost premiată în cadrul Galei cercetării științifice 2018, organizată de către Universitatea din Craiova.

Primarii din Dolj, implicaţi în recrutarea de muncitori pentru Ford
Între timp, Ford continuă să caute angajaţi pentru noul model ce va fi produs la Craiova, însă nu prea mai găseşte oameni interesaţi. Pentru a acoperi necesarul de 1.700 de noi muncitori compania americană a apelat la autorităţile locale şi judeţene.
În acest sens, miercuri, primari și reprezentanți ai primăriilor din aproximativ 30 de localități doljene, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Oana Bică, au avut o întâlnire în cadrul căreia conducerea Ford România a prezentat oferta de locuri de muncă.
„Întrevederea se înscrie într-un demers menit să faciliteze transmiterea informațiilor privind această importantă oportunitate către toți cei interesați, un demers pe care Consiliul Județean Dolj, împreună cu autoritățile locale, îl susține și îl promovează, așa cum procedăm cu toate inițiativele care creează posibilități de angajare și, astfel, pot genera efecte pozitive în plan economic și social.
Cei care își doresc să lucreze în cadrul Ford România trebuie să știe că producătorul american intenționează să recruteze un număr de aproximativ 1.700 de persoane, pentru posturile de operator de bază și operator calificat. Printre beneficiile de care se vor bucura viitorii angajați se numără asigurarea sau decontarea transportului în municipiul Craiova, precum și decontarea parțială a valorii abonamentului pentru curse intrajudețene, tichete de masă, diverse prime, dar și sporuri, în funcție de secția în care vor lucra”, a declarat Oana Bică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Reprezentanţii Ford speră ca primarii doljeni să-şi convingă cetăţenii să lucreze în fabrica de automobile. Compania are nevoie, în principal, de muncitori necalificaţi pentru a-i pregăti ca operatori de bandă. Salariile nu sunt foarte mari, iar munca nu este uşoară. Poate de aceea sunt şi greu de găsit doritori.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, anunţase anterior că locurile de muncă de la Ford se vor adresa tuturor doljenilor care locuiesc la o distanță de maxim 35 de kilometri de Craiova.
„Este dificil să găsim personal doar în Craiova și atunci ne-am pus de acord, studiind întreg județul Dolj, ca până la 35 de kilometri în interiorul județului să mergem să discutăm cu primarii, în așa fel încât lumea să fie informată despre ceea ce urmează să se întâmple. (…) Apoi rămâne ca fiecare edil să vadă cum informează populația. Este vorba despre 1.700 de locuri de muncă”, a declarat Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şeful administraţiei doljene a mai precizat că reprezentanţii companiei estimează că cele mai multe angajări vor avea loc anul viitor, dar vor exista și persoane care vor începe lucrul mai devreme întrucât trebuie să urmeze cursuri de pregătire în țară sau peste hotare.
Într-un comunicat de presă transmis Jurnalul Olteniei, reprezentanţii Ford au precizat că noul vehicul ce va fi produs la Craiova se adaugă actualului SUV de clasă mică Ford EcoSport și motorului 1.0 EcoBoost, ambele produse deja în uzina din Bănie. Noul model și data de start a producției acestuia vor fi confirmate în apropierea momentului lansării acestuia, spun reprezentanţii Ford.
„Această nouă investiție confirmă continuarea evoluției gamei noastre de modele interesante produse în Europa și subliniază totodată transformarea complexului de producție de la Craiova”, a afirmat Steven Armstrong, președinte și CEO Ford Europa, Orientul Mijlociu și Africa. „Includerea acestui al doilea vehicul în procesul de producție este o dovadă clară a flexibilității operaționale a fabricii de la Craiova și reflectă perteneriatele puternice pe care le avem cu furnizorii locali și cu membrii comunității”, a adăugat el.
Reprezentanţii companiei mai spun, în comunicatul citat, că investiția totală pe care Ford a implementat-o în operațiunile sale de producție din România – inclusiv cele 200 de milioane de euro anunțate pentru noul model – ajunge la aproape 1.5 miliarde de euro din 2008 încoace, momentul achiziției uzinei de la Craiova.
„În plus, Uzina de Asamblare a Vehiculelor a trecut recent prin îmbunătățiri tehnice semnificative, mai mult de 550 de roboți fiind instalați pentru a spori eficiența și calitatea în secțiile de Vopsitorie, Montaj General și Caroserie”, au precizat reprezentanţii companiei.
Forța de muncă actuală de la uzina din Bănie care asamblează vehicule și motoare este de 4.400 de angajați.

Politica