vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

E revoltă! Sacrificare în masă a porcilor din Comănicea de teama pestei

Doljenii din Comănicea, Secu, au petrecut noaptea trecută sacrificându-şi porcii din gospodării, după ce  marţi a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la un animal. Alţii s-au revoltat şi nu vor ca animalele lor să fie sacrificate. În plus, se tem că nu vor fi despăgubiţi şi spun că pe parcursul anului au fost nevoiţi chiar să se împrumute pentru a creşte porcii.

Miercuri dimineaţă, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a decis sacrificarea tuturor porcilor din sat. 92 de animale vor fi ucise „preventiv”.

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a votat, s-a aprobat în unanimitate, sacrificarea suinelor din localitatea cu pestă porcină, Comănicea“, a declarat prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Poliţia a instituit filtre la intrarea în comună şi s-a luat decizia pulverizării de dezinfectant pe roţile maşinilor care circulă pe aici.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru,  deocamdată, situaţia este sub control, iar drumul de acces în localitate nu este blocat de localnici. „Nu este drumul blocat, se criculă, dar sunt oamenii agitaţi. La faţa locului sunt poliţişti şi jandarmi şi s-a cerut suplimentarea efectivelor pentru ca situaţia să nu scape de sub control“, a afirmat reprezentantul IPJ Dolj.

Reamintim că, marţi, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunţat primul caz de pestă porcină africană din județul Dolj a fost confirmat la un porc dintr-o gospodărie din satul Comănicea, comuna Secu.

Prezența virusului a fost confirmată, marți, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. În aceste condiții a fost stabilită o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.
„Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. (…) Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului”, a anunțat ANSVSA.
Medicii sanitar-veterinari solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei și reamintesc că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.
„Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, mai arată ANSVSA.

Politica