miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru că și-a ucis cu bestialitate mama

Un tânăr care în anul 2014, când avea 21 de ani, şi-a ucis mama folosind o macetă şi o bâtă de baseball, a fost condamnat, miercuri, în lipsă, la 20 de ani de pușcărie pentru omor calificat, comis cu premeditare şi prin cruzimi. De pe 9 mai 2014, când a fost descoperit cadavrul mutilat, în locuinţa din Craioviţa Nouă, tânărul a dispărut, fiind arestat în lipsă şi dat în urmărire la nivel internaţional.
În urmă cu un an, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, în lipsă, a lui Ştefan Alex Mihail Barbărasă, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, comis cu premeditare şi prin cruzimi, asupra unui membru de familie. Fapta, petrecută la începutul lunii mai 2014, a şocat prin violenţa extremă şi prin faptul că suspectul principal, fiul victimei, care avea 21 de ani la momentul respectiv, şi-a planificat totul. În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată, procurorii au reţinut faptul că, Ştefan Alex Mihail Barbărasă, în vârstă de 21 de ani, locuia în Craioviţa Nouă, împreună cu mama sa, Eli Florentina Barbărasă, de 45 de ani, şi era  angajat  la SC IT SIX GLOBAL SERVICES SRL, cu sediul pe bulevardul Decebal din Craiova. Tatăl său, Tudorel Barbărasă, se mutase la locuinţa mamei sale, în cartierul Lascăr Catargiu din Craiova, care se ocupa de îngrijirea lui, deoarece în luna aprilie fusese operat de hernie de disc, iar cu soţia nu avea o relaţie bună.
 „Pe 5 mai 2014, tânărul a cumpărat o bâtă de baseball de la SC Neramo Distribution SRL Craiova, iar două zile mai târziu, pe 7 mai 2014, a achiziţionat o macetă marca Cold Steel Gladius Black, de la SC AG AMO International SRL Bucureşti, societăţi care au ca obiect de activitate comercializarea de produse cu caracter militar, în coletul primit prin intermediul unei firme de curierat fiind şi un ghid de supravieţuire. Inculpatul a cumpărat aceste obiecte cu intenţia de a o ucide pe mama sa, Eli Florentina Barbărasă, din motive care nu au putut fi stabilite pe parcursul urmăririi penale”, se arată în rechizitoriu.
Conform anchetatorilor, pe 7 mai 2014, seara, în jurul orei 23.30, inculpatul a lovit-o cu maceta în mod repetat pe mama sa, producându-i leziuni traumatice pe tot corpul, în urma cărora aceasta a decedat, maceta fiind găsită înfiptă în zona cervicală a acesteia. Ţipetele victimei au fost auzite de vecinii de apartament, însă aceştia nu au avut nici o reacţie pentru că erau obişnuiţi cu certurile şi scandalurile dintre soţii Barbărasă.
În ziua următoare, respectiv pe 8 mai 2014, la ora 11.59, inculpatul i-a transmis un mesaj colegului său de serviciu, prin care îl înştiinţa că nu se simte bine, iar în dimineaţa următoare, colegul i-a transmis şi el un mesaj lui Alex, însă nu a mai primit nici un răspuns. „În cursul zilei de 08.05.2014, inculpatul a părăsit domiciliul şi s-a deplasat cu  autoturismul său (n.r.- un Opel Astra argintiu) pe raza localităţii Podari, pe care l-a abandonat lângă podul rutier ce traversează râul Jiu, iar sub pod a abandonat geaca de piele şi o borsetă în care se aflau un telefon mobil marca Nokia, un portmoneu în care avea 75 RON, cartea de identitate, permisul de conducere, un  permis de acces, un abonament de autobuz, o cheie de autoturism şi o cheie de yală, la care era ataşată o cartelă de acces în bloc”, au mai stabilit anchetatorii. Aceste bunuri au fost găsite de un muncitor, care efectua, împreună cu colegii săi, lucrări de reparaţie la pod. Muncitorul a vândut telefonul mobil cu suma de 30 RON unui bărbat din  comuna Radovan, borseta i-a dat-o altui bărbat, din aceeaşi localitate, oprind pentru el banii şi geaca de piele. Celelalte bunuri din borsetă i le-a dat fratelui său, care le-a abandonat într-un coş de gunoi, din apropierea magazinului LIDL din cartierul George  Enescu din Craiova, unde au fost găsite de o angajată la  Regia de Salubritate Craiova, care i le-a dat unui coleg vecin cu familia Barbărasă, în cele din urmă documentele ajungând la Poliţie.
Pe 9 mai 2014, Tudorel Barbărasă a sesizat faptul că nu a mai putut lua legătura cu fiul său Ştefan Alex Mihail Barbărasă, de 21 de ani, din Craiova. Odată cu descoperirea autoturismului abandonat în apropierea râului Jiu, poliţiştii au mers la locuinţa din Craioviţa Nouă să afle ce e cu maşina abandonată, iar în dormitorul apartamentului, într-o baltă de sânge, cu faţa în jos şi plină de lovituri şi tăieturi din cap şi până la abdomen, inclusiv pe mâini şi cu maceta înfiptă în corp, au descoperit-o pe Florentina Barbărasă.
„Materialul de  urmărire  penală administrat  în  cauză  dovedeşte  în  mod  indubitabil  faptul că inculpatul Barbărasă Ştefan Alex Mihail este autorul  agresiunii  suferite de mama sa Barbărasă  Eli Florentina, în urma căreia a decedat”, au mai reţinut procurorii, întrucât s-au făcut analize genetice.
Judecătorii de la Tribunalul Dolj au admis, pe 30 mai 2014, propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi au emis mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele craioveanului Ştefan Alex Mihail Barbărasă, acesta fiind dat şi în urmărire la nivel internaţional, însă nu a fost depistat nici la ora actuală.
Pe 13 septembrie 2017, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Ştefan Alex Mihail Barbărasă a fost trimis în judecată, iar miercuri, 10 octombrie a.c., instanța a pronunțat sentința: „Condamnă pe inculpatul BARBĂRASĂ ŞTEFAN ALEX MIHAIL la pedeapsa de 20 ( douăzeci) ani închisoare. Obligă inculpatul la plata sumei de 6000 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art 275 alin 6 C.pr.pen onorariu apărători din oficiu în cuantum de 520 lei ( 260 lei camera preliminară + 260 lei instanţa de fond) va fi suportat din fondurile Ministerului de Justiţie. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 10 octombrie 2018”, se arată în hotărârea instanței. 

Politica