sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Producătorii olteni: Producția noi o facem să fie, nu ne-o dă Dumnezeu. Ne e drag, o facem din plăcere

Producătorii au venit încă de dimineață în Piața Centrală, de Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti, pentru a-i întâmpina pe clienți cu fructele și legumele din producția proprie, dar și cu fructe de pădure, miere de albine, murături și sucuri naturale preparate în casă. Sunt fericiți că în felul acesta își pot promova produsele pentru care muncesc un an întreg. Majoritatea se ocupă cu agricultura încă din copilărie și nu se văd făcând altceva chiar dacă se muncește mult, iar uneori nu scot nici măcar investiția.

 

Sărbătorită pe 10 octombrie, Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti are ca scop îmbunătăţirea statutului producătorului român și încurajarea consumului de produse proaspete și produse agroalimentare românești. Producătorii au o părere foarte bună despre acest demers. „Mi se pare o idee extraordinară din toate punctele de vedere mai ales că putem să promovăm și noi produsele noastre tradiționale. Sperăm că vom avea foarte mulți clienți”, au spus producătorii. Însă părerile sunt împărțite, unii dintre ei susțin că evenimentul ar fi trebuit organizat la sfârșitul săptămânii. „Era mai bine vineri, sâmbăta, duminica, la sfârșitul săptămânii, să avem vânzare mai multă. Mai vine lumea și de la țară și din jurul Craiovei, dar așa, în mijlocul săptămânii, nu prea vin mulți”.

Pară de fală

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un doljean a venit miercuri în Piața Centrală cu o pară ce cântărea nu mai puțin de un kilogram și 60 de grame. „Am avut și de un kilogram și de 230 de grame. Tatăl meu este specialist în producția de pomi fructiferi. A început din pasiune acum 10 ani și în timp a început să-mi placă și mie. Soiul acesta este un hibrid altoit de tatăl meu. Din soiul acesta le-am terminat, cele mici se vând cu 6 lei, iar merele cu 3 lei, nu sunt produse bio, dar vara asta am fost în Elveția ca să învăț cum se fac și sper ca în trei ani să și reușesc, este însă o investiție foarte mare”, a precizat producătorul.
Acesta are o livadă la Braloștița, unde pe lângă peri, mai are și alți pomi fructiferi. Coge Geanina este de la Desa și speră că va convinge cât mai mulți clienți cu produsele ei. Cultivă legume și le vinde, iar de anul trecut s-a gândit că ar fi o idee bună să le și conserve, mai ales că știe că oamenii se uită și la calitate, iar produsele ei nu conțin conservanți. Speră că o dată cu acest eveniment îi vor crește vânzările, iar produsele ei vor fi tot mai cunoscute. „Credem că vom atrage foarte mulți clienți. Aici avem mai multe sortimente. Castravecior la oțet, dulceață de ardei iute, zacuscă de vinete tradițională, zacuscă cu ciuperci, gogoșar umplut cu struguri și tot felul de murături, din absolut orice sortiment.
Sperăm să ne scoatem investiția, până acum suntem pe drumul cel bun. Lumea vine și cumpără, iar prețurile variază în funcție de produs. Zacusca e la 10 lei, cea cu ciuperci e 15, borcanul mare de gogoșar cu strugure e 35, iar dulceața de ardei iute este 12 lei.

Anul trecut am fost la Zilele Recoltei la Slatina și m-am dus cu produsele făcute pentru mine în casă și am văzut că se vând foarte bine. Omul e interesat de un produs tradițional, făcut în casă, nu cu tot felul de conservanți. Ne-am apucat de conservat acum o lună, iar zi de zi suntem în Craiovița cu legume, cu fructe și cu toate produsele”, a spus femeia. Dorina aduce, în Piața Centrală, cei mai dulci cartofi de Mârșani: „Recolta de anul acesta este de dovleac, cartof, praz, porumb și varză. Asta este ce să facem, noi la țară așa muncim. M-am apucat încă de copil, de când eram în clasa a VIII-a, nici nu mai știu cât a trecut de atunci. De-a lungul timpului am scos ce-am investit, dar prea puțin. Câteodată merge, câteodată nu merge. Anul ăsta e spre deloc. Vin de la țară, e greu, iar cartofii îi vindem cu 80 de bani pe ăștia micuți. Am mai lăsat la preț. În fiecare an vin și vând produsele aici, iar când nu sunt aici sunt acasă, unde stropim și udăm, că altel nu se fac”. Cu toate acestea clienții săi sunt foarte mulțumiți și spun că în comuna Mârșani legumele sunt mai dulci. „Din cauza nisipului cred. Nora noastră se trage din Mârșani și ne aducea tot timpul cartofi din ăștia mici și dulci, foarte buni față de cei din import. Poți să-i fiebi, să îi mănânci cu lapte, cu brânză”, au spus clienții.


Producătorii recunosc că munca este grea și nu tot timpul scot profit dar spun că nu se văd făcând altceva. „Este o idee foarte bună pentru că promovăm și noi produsele noastre tradiționale. Cultiv de când eram copil, cu așa ceva ne ocupăm și asta am învățat să facem, dar ar trebui mult mai mult promovate, pentru că ne lovim de importuri, asta ne încurcă foarte mult. Clienții recunosc produsele de import și chiar dacă produsele noastre nu au același aspect, ei vin și le cumpără, în special morcovii, care în comparație cu cei ungurești se vând mult mai bine. Morcovii se vând cu 3 lei kg, conopida cu 6 lei și varza cu 1 leu și 50 de bani. Toate sunt cultivate de mine în comuna Mârșani. Față de anii anteriori producția e la fel pentru că noi o facem să fie, nu ne-o dă Dumnezeu. Chiar dacă nu plouă, noi investim, iar investiția o
scoatem treptat. Nu mă văd făcând altceva, asta am făcut și asta fac, ne e drag, o facem din plăcere. Produsele nu sunt 100% naturale, mai adăugăm și produse chimice că altfel nu se poate. În special mergem pe gunoiul de pasăre foarte mult, care este foarte scump dar fără el nu prea se face nimic”, a afirmat Adelina Tulba.

Și fructele de pădure au fost căutate. „Toată lumea e foarte mulțumită de marfă, e proaspătă, bună și la un preț acceptabil. Avem aronia care este foarte bună pentru orice, te scoală după boală, castane mari, castane mici, fierte, coapte, cum îți place, alune de pădure, nuci, cătină, suc de zmeură, de afine, de aronia, fie fiert, fie nefiert. Marfa e bună, iar lumea e foarte mulțumită. E multă muncă, se câștigă un ban greu, dar asta e, trebuie să muncim pe cinstite. Marfa e proaspătă, adusă de la Runcu, de la Gorj, din zonă de munte, de acolo de unde ne-am născut și am crescut, venim zi de zi aici cu mașina. Noi la fructele de pădure avem vânzări foarte mari, sunt foarte căutate pentru că sunt produse bio și nu prea sunt pe piață. Nu avem concurența produselor de import. Avem și suc preparat în casă. Sucul e făcut cu zahăr, cu sirop de zmeură și afine, cu zahăr, fiert, cu merișor și cătină făcute la rece. Prețurile variază în funcție de produs. Cătina, aronia, alunele și castanele mari se vând cu 20 de lei, castanele mici cu 15, iar nucile cu 8-10 lei”, a spus Paula Ianc, una dintre comerciante. La taraba alăturată, o altă comerciantă vindea și zmeură și miere din producția proprie: „Eu am zmeură de la mine din curte, miere de albine de salcâm și polifloră, dar și amestecată cu fructe de pădure. Prețurile la miere sunt cuprinse între 20 și 30 de lei la kilogram”.

Politica