marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liderii sindicali cer modificarea Legii Dialogului Social

Actuala formă a Legii Dialogului Social trebuie modificată, deoarece a dus la nerealizarea contractelor colective de muncă, iar în prezent mai avem 900.000 de lucrători acoperiţi de un astfel de contract, este declarația lui Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, într-o conferinţă dedicată Zilei Mondiale a Muncii Decente.

Peste o treime din totalul salariaţilor cu normă întreagă sunt încadraţi, în acest moment, la nivelul salariului minim pe economie, spun reprezentanţii Cartel Alfa. Lipsa negocierilor reale care să împingă creşterile de salarii pe grilă în sus a făcut ca, de la an la an, cu fiecare creştere a salariului minim, numărul celor plătiţi la acest nivel să crească iar acest lucru are consecinţe nu doar în prezent, prin lipsa posibilităţii de a asigura un trai decent, ci şi pentru viitor, din cauza pensiilor mici la finalul perioadei active, a lipsei perspectivelor de dezvoltare economică, deoarece în aceste condiţii are loc o migraţie continuă, în special a personalului calificat.

Liderii sindicali propun modificarea prevederilor Legii Dialogului Social astfel încât reprezentanţii salariaţilor să poată fi parteneri la negocierea colectivă numai în unităţile unde nu există sindicate constituite. De asemenea, cer includerea unor prevederi clare de interzicere a oricărui tip de ingerinţă în activitatea organizaţiilor sindicale şi a oricărui tip de măsură de discriminare pe criteriul apartenenţei sindicale sau activităţilor sindicale, împreună cu sancţiuni eficiente, precum şi reducerea pragului pentru reprezentativitatea la nivel de unitate la 35%, conform recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În data de 5 octombrie, când sindicaliştii români vor celebra Ziua Mondială a Muncii Decente, membrii confederaţiei vor purta banderole albe pentru a susţine negocierea colectivă pentru salarii şi condiţii mai bune şi pentru a transmite mesajul „Lucrătorii au dreptul la un trai decent din muncă!” 

Politica