vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studenții scot mai mulți bani din buzunare pentru cazare

Studenții Universității din Craiova vor plăti, în acest an, mai mult pentru locurile de cazare din căminele studențești. Reprezentanții Convenției Organizațiilor Studențești ai Universității din Craiova spun că s-a evitat pe cât posibil această creștere, fiind singurul centru universitar în care taxele de cămin nu au mai fost schimbate de șase ani, însă tot s-a ajuns la această soluție. Între motivele creșterii taxelor se numără creșterea prețului la utilități și costurile cu salariile personalului angajat în cămine.

„La începutul fiecărui an universitar are loc o negociere între reprezentanții studenților din Universitatea din Craiova, Convenția Organizațiilor Studențești și Direcția Generală Administrativă în privința stabilirii taxelor de cămin. Anul acesta, spre deosebire de toți ceilalți ani, nu am mai reușit să împiedicăm creșterea taxelor din cauza faptului că la Universitatea din Craiova taxele nu mai crescuseră de aproximativ șase ani. În toți acești ani ne-am opus creșterii taxelor, însă de-a lungul timpului prețul utilităților a crescut foarte mult în unele cazuri și de asemenea prin hotărâri de guvern au crescut și salariile personalului angajat în cămine. Taxa de cămin se stabilește ca o diferență dintre subvenția pe care o acordă Ministerul pentru studenții cazați în cămine și cheltuielile pe care le înregistrează căminul respectiv. La noi, la Universitatea din Craiova, am hotărât că o mică parte din suma care vine ca subvenție pentru studenții bugetari o vom direcționa și către cei de la taxă, astfel încât taxa de cămin pentru studenții de la taxă să nu ajungă la valori duble față de cea de la buget pentru că sunt colegii noștrii și trebuie să-i ajutăm și pe ei. Deși valorile propuse de Direcția Generală Administrativă într-un mod obiectiv au fost ceva mai mari am reușit prin negociere să ajungem la o creștere de 15 lei în majoritatea căminelor Universității din Craiova, excepția făcând-o căminele 11 și 13, unde a crescut numai cu 5 lei, acolo cheltuielile fiind ceva mai mici”, a precizat Radu Antohi, președinte Convenția Organizațiilor Studențești Universitatea din Craiova.
Acesta a dat asigurări că, până la sfârșitul acestui an universitar, taxele nu se vor mai modifica, acestea negociindu-se din an în an, în funție de veniturile și cheltuielie înregistrate.
„De la o creștere de 30% propusă, până la 15 lei a fost o reducere destul de mare a creșterilor propuse. S-ar putea ca la anul să fie din nou o creștere pentru că aceștia sunt indicii economici. Nu avem cu ce să combatem atunci când vine și-ți pune foile pe masă și-ți arată care sunt cheltuielile unui cămin și care sunt veniturile acestuia. Cheltuielile unui cămin variază în funcție de anotimpul în care suntem. Iarna cheltuielili sunt mult mai mari față de cât sunt vara, pentru că sunt cheltuieli pentru căldură. Noi facem o medie de-a lungul timpului cât stă studentul cazat în cămine pentru a nu varia taxa în funcție de anotimp. Studentul știe de la început cât e și poate să-și planifice cheltuielile pe un an de zile. Valoarea medie a fost de 15 lei care, zic eu, este o creștere mai mult decât acceptabilă pentru studenți în condițiile în care în alte universități aceste taxe au crescut cu mult mai mult. În București taxele au crescut de patru ori până acum. La un moment dat trebuia să ne ajungă și pe noi, nu puteam să evităm la nesfârșit acest lucru”, a mai afirmat Radu Antohi.
Președintele COS afirmă că studenții au înțeles situația, având în vedere că nu a fost o creștere foarte mare: „Au fost studenți care au întrebat de ce s-a întâmplat asta, le-am explicat și în general au acceptat această creștere. Știm că e o situație economică grea pentru Universitate, dar e grea și pentru studenți. Am găsit înțelegere și din partea DGA-ului pentru că am spus, o creștere mai mare de 15 lei s-ar putea să-i facă pe unii dintre copiii aceștia să nu-și mai permită să locuiască nici măcar în cămin și așa am ajuns la o cale de mijloc. O creștere de taxe nu e niciodată un lucru bun atunci când se întâmplă, dar e necesară uneori. Atunci când cheltuielile deja încep să devină prea mari n-ai ce să faci, trebuie să le acoperi cumva”.
Universitatea din Craiova are cele mai multe cămine renovate din țară, după cum afirmă vicepreședintele social COS, Ionuț Ene.
„În toate celelalte centre universitare există unul sau două cămine renovate. Universitatea din Craiova are renovate căminele numărul 3, numărul 6, numărul 7, numărul 8, numărul 12 și numărul 14. Cel puțin jumătate din cămine sunt renovate. În celelalte cămine sunt condiții de trai decente. S-au făcut igienizări, s-a făcut partea de tocărie, bucătăriile și absolut tot ce era nevoie pentru a trăi într-un mod decent într-un cămin. În momentul de față, tarifele pe care studenții trebuie să le plătească pentru cazare sunt cele mai mici din țară. Taxele au fost mărite în urma negocierii cu Direcția Generală Administrativă, acestea ne mai fiind modificate de șase ani. S-a mărit prețul la energie, s-au mărit salariile, s-a mărit tot ce era în jur și noi rămăseserăm la același prag, iar DGA nu mai putea susține complet o activitate.
S-au văzut schimbări și din partea Universității. Studenții pot să vadă că la Institut s-a asfaltat, s-au făcut lucrări de igienizare, acum se vor introduce la fiecare bucătărie dozatoare de apă, cu apă caldă și apă rece, pe fiecare etaj. S-au schimbat mașinile de spălat, iar plitele sunt profesionale. Universitatea investește în continuare, noi suntem atenți la aceste investiții pentru ca studenții să nu fie dezavantajați, dar trebuie să existe o înțelegere reciprocă și din partea noastră a studenților și a Universității deoarece trebuie să fim unitari într-o situație. Și studentul poate să plătească 15 lei în plus și Universitatea poate să facă noi investiții pentru studenți”, a spus acesta.
Deși căminul numărul 2 trebuia să fie gata până la începerea perioadei cazărilor, studenții vor sta o scurtă perioadă în căminele de la Sport. Se propune o scădere a taxei de cămin pentru cei care stau mulți în cameră.
„Căminul numărul 2 este încă în modernizare, studenții nu au fost cazați acum, iar tocmai din această cauză s-a făcut o suplimentare în anumite cămine pentru a asigura tuturor un loc de cazare pentru că știm că le este foarte greu și vin din afara orașului. Pe o perioadă scurtă, până intră din nou în folosință căminul numărul 2 i-am redistribuit pe studenți către căminele de la Sport. Acolo o să avem o discuție cu DGA pentru scăderea taxei de cămin unde sunt mai multe persoane decât au fost și până acum, tot pentru a veni în sprijinul studenților.
Constructorul ne-a dat garanții în vară că la 1 octombrie va fi căminul gata. L-am luat în calcul în cazări la fel ca și anul trecut, dar obținerea autorizațiilor a îngreunat procesul de finalizare a lucrărilor, din această cauză ne-am repliat și ne-am regrupat pentru a sprijini studenții în continuare, fără să rămână fără loc de cazare”, a mai precizat Ionuț Ene.
Studenții din ani mai mari urmează să se cazeze primii, în două zile de cazări, pe 26 și 27 septembrie, iar cei din anul întâi se vor caza pe 28 septembrie.

Politica