vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

DESPRE CULTURA DE AZI: Încă o pagină de cultură – Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”. Bustul lui Mihai Eminescu, ridicat la Calafat

În cadrul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, chiar la finalul programului celor cinci zile pline de recitaluri, spectacole, vizite şi întâlniri literare, un bust al poetului naţional Mihai Eminescu a fost ridicat la Calafat, joia trecută. Iniţiativa a aparţinut Clubului Elevilor din Calafat şi organizatorilor celei de a VI-a ediţii a Festivalului, materializându-se într-o minunată sculptură a artistului Rodion Gheorghiţă aplasată în parcul de la intrarea în oraşul dunărean. Primarul Municipiului Calafat, Lucian Ciobanu, reprezentanţii administraţiei locale şi ai Consiliului Local Calafat, Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, precum şi scriitori din peste 30 de ţări au participat la ceremonia şi slujba religioasă închinată memorabilului eveniment, marcându-se importanţa promovării valorilor naţionale pentru celebrarea Centenarului. Primarul Lucian Ciobanu a marcat importanţa evenimentului spunând că „este o datorie a noastră, a calafetenilor, de a cinsti memoria marelui nostru poet Mihai Eminescu în Oraşul Independenţei, în care există atât de multe şi frumoase monumente cu semnificaţie istorică dar nu aveam unul dedicat simbolului culturii naţionale”.

Palatul Marincu din Calafat a găzduit un amplu recital liric „Poezia anulând frontiere”, ocazie cu care a fost decernat şi Marele Premiu de Poezie al Festivalului, trofeu câştigat de scriitorul turc Metin Cengiz. În faţa unei săli pline cu tineri şi scriitorii participanţi la festival, poetul Metin Cengiz a fost prezentat elogios de Ion Deaconescu, marcându-se contribuţia scriitorului turc de promovare a dialogului cultural prin bogăţia limbajului şi traducerile din opera sa în română. Scriitorul turc este absolvent al Universităţii Marmara şi membru al Asociaţiei Autorilor Turci, fiind recompensat cu diverse premii şi distincţii internaţionale, printre care Premiul internaţional de poezie „Tudor Arghezi” şi Premiul de Poezie Behcet Necatil. Programul artistic a cuprins o prezentare a istoriei naţionale şi a Calafatului de către prof. Constantin Dan Bora, un recital folk al Grupului vocal Amadeus condus de prof. Dan Vană şi o prezentare a creaţiei eminesciene. După vizita la Primăria Calafat, unde primarului Lucian Ciobanu i s-a conferit Medalia de aur a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” pentru sprijinul acordat promovării şi susţinerii culturii naţionale, a urmat un scurt periplu prin muzeul artei tradiţionale şi portului românesc, precum şi o sărbătoare a liricii mondiale sub semnul Centenarului. Rând pe rând, oaspeţii au semnat în Cartea de oaspeţi ai Municipiului Calafat şi au încheiat vizita printr-un moment solemn la Monumentul Independenţei. A fost pentru prima dată când un eveniment internaţional organizat la Calafat a găzduit participanţi din peste 30 de ţări.

Politica