vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cel de-al doilea deces cauzat de West Nile în Dolj

O femeie de 78 de ani, din județul Dolj, care contactase virusul West Nile, a decedat. Femeia a ajuns la spital cu o formă gravă a infecției, pe fondul unor boli preexistente, după cum anunțau, săptămâna trecută, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Dolj. Bătrâna a fost internată în spital timp de două zile, ulterior familia luând-o acasă, unde a și încetat din viață. Acesta este cel de-al doilea deces al unui pacient cu West Nile înregistrat în acest sezon în județul Dolj. Reamintim că și o femeie de 74 ani, din Poiana Mare, a murit după ce a contactat virusul transmis de țânțari.

Între timp, numărul doljenilor afectați de West Nile a ajuns la 31. Ultimele două cazuri fiind confirmate recent. Este vorba despre un bărbat de 78 ani, din Craiova, și unul de 86 ani, din Dăbuleni.

Potrivit specialiștilor în sănătate publică, infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Virusul nu afecteaza copiii cu vârsta sub 15 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West – Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă; să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

În cazul în care o persoană  prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical”, transmite DSP Dolj.

Potrivit Ministerului Sănătății, faţă de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu trei săptămâni mai devreme, iar specialiştii apreciază că odată cu scăderea temperaturilor se aşteaptă o reducere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu virusulWest Nile.

Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban cât şi în cel rural.

Condiţiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală. În judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă”, arată Ministerul Sănătății.

Politica