sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, capitală a poeziei

Craiova devine în aceste zile o capitală a poeziei promovând creația literară la nivel mondial. Festivalul Mondial de Poezie «Mihai Eminescu», ajuns la cea de a VI-a ediție, a debutat luni, la Muzeul de Artă din Craiova și a adunat mai mulți oameni de cultură, cât și oficialități locale.

Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, prezent la festivitate, i-a întâmpinat pe oaspeți, urându-le bun venit.
„Sunt încântat să pot adresa un cald cuvânt de bun venit oaspeților noștri aflați pentru prima dată la Craiova, să le spun «Bine ați revenit!» celor care ne-au onorat prin prezența lor și în anii trecuți, să vă transmit atentul nostru salut dumneavoastră, tuturor celor care transformați încă o dată Cetatea Băniei în citadela poeziei.
Ne bucurăm să vă avem alături într-un context cu totul special, pentru că această a șasea ediție a festivalului ce îl omagiază pe poetul nepereche, cel care scria «Unirea Românimei e visul meu de fier», este așezată tocmai sub egida Centenarului Marii Uniri din 1918, cea mai mare împlinire istorică a națiunii noastre.
Este momentul, mai mult decât oricând, să privim mai profund către ceea ce ne apropie și ne unește, către valori precum solidaritatea și empatia, iar miracolul poeziei, pe care ni-l aduceți, exact acest lucru îl face: ne ajută să ne redescoperim și creează între noi punți de legătură, indiferent de obstacole, diferențe sau frontiere.
De aceea, vă apreciem și vă mulțumim pentru misiunea pe care o urmați în slujba frumosului, ca veritabili doctori ai sufletului. Îi felicităm pe organizatori, pe domnul profesor Ion Deaconescu, pentru reușita acestei inițiative de înaltă ținută și, totodată, atât de necesară.
În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, vă doresc mult succes la această nouă ediție a Festivalului Mondial de Poezie «Mihai Eminescu» și vă asigur și pentru viitor de întreaga susținere, reînnoind angajamentul nostru de a rămâne un partener devotat actului de cultură și tuturor celor care îl înfăptuiesc”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
În deschiderea evenimentului, a vorbit celor prezenți și viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

„Sunt extrem de onorat să vă spun Bun venit în Cetatea Băniei și să vă transmit cele mai profunde sentimente de prețuire din partea administrației locale pentru participarea dvs. la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie «Mihai Eminescu».
Este o sărbătoare de suflet pe care noi, craiovenii, suntem mândri că o găzduim, aici, într-un veritabil centru al marilor valori culturale și științifice. Oraș al unor mari personalități precum Constantin Brâncuși, Theodor Aman, Nicolae Titulescu sau Marin Sorescu, Craiova a renăscut în ultimii ani și datorită unor evenimente reper precum acesta – Festivalul Mondial de Poezie «Mihai Eminescu».
În numele întregii conduceri din Primăria Craiova, dar și al meu personal, vă doresc să aveți parte de cele mai frumoase momente și ne bazăm pe emoțiile dumneavoastră artistice pentru a povesti mai departe cât de frumoasă este Craiova”, a afirmat viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.
Festivalul continuă până pe 21 septembrie cu lansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”: Lulzim Tafa – Teuta; Maria Miragli – Polvere di stele, Dmytro Tchystiak – Teme-te de memorie; Jeton Kelmendi – Rănile Cuvântului, Slavco Almăjan – Un pește a sărit din acvariu, dialoguri lirice la Teatrul de Vară „Nicolae Romanescu”, la Inspectoratul de Poliţie Dolj, la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, la Muzeul de Artă din Calafat, în Centru Vechi al Craiovei.
La Calafat va fi amplasat bustul lui Eminescu, în parcul ce-i va purta numele, lucrare realizată de sculptorul Rodion Gheorghiţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Poeţii participanţi din peste 30 de ţări vor purta discuţii cu elevii şi tinerii despre rolul poeziei în epoca performanţelor informatice când tot mai mulţi oameni preferă alte forme culturale.
Festivalul este organizat de Primăria Craiova, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Academia Internațională „Mihai Eminescu”, fundația Europeană „Mihai Eminescu”.

Politica