vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Învățământul dual, la mare căutare

 

Toate locurile din cele patru clase de învăţământ profesional dual, care funcţionează din această toamnă la nivelul judeţului Olt, au fost ocupate, potrivit reprezentanţilor ISJ, departajarea elevilor fiind făcută cu implicarea operatorului economic.

Inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, Vera Rachină, a declarat că locurile au fost ocupate, după a doua etapă de înscriere.

„S-au terminat înscrierile la învăţământul profesional dual şi s-au ocupat toate locurile din cele patru clase constituite la nivelul judeţului. Este vorba despre o clasă cu 28 de elevi, la Colegiul Tehnic «Alexe Marin» Slatina, cu două calificări: electronist aparate şi echipamente şi electrician exploatare joasă tensiune. Totodată, mai sunt trei clase cu 84 de locuri la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, cu trei calificări – electronist aparate şi echipamente, electrician exploatare joasă tensiune şi mecanic utilaje şi instalaţii în industrie”, a declarat Rachină.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ea a adăugat că selecţia elevilor a fost făcută împreună cu operatorul economic.

„Departajarea s-a făcut conform unor criterii stabilite la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, împreună cu operatorul economic. Legea ne obligă chiar să facem selecţia cu operatorul economic, care plăteşte până la urmă”, a mai spus Vera Rachină.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Elevii primesc 200 lei de la stat, iar Alro le mai asigură încă 200 de lei.

Politica