joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sancțiuni pentru nerespectarea termenului de dotare cu noile case de marcat

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat printr-un comunicat că, nerespectarea termenului de dotare cu noile case de marcat să intre temporar sub incidenţa Legii prevenirii, iniţiativa ministerului fiind aprobată miercuri de Executiv.

Măsura, care va fi în vigoare temporar, va asigura o abordare de tip preventiv, stimulativ şi nu de sancţionare a operatorului economic de la prima abatere.

În comunicat se mai arată că, organele de control vor analiza situaţia fiecărui contribuabil în parte, iar dacă acesta nu s-a dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic, vor aplica avertismentul şi vor stabili un termen de dotare de maximum 90 de zile, în funcţie de constatări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit Legii prevenirii, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de dotare stabilit prin planul de remediere, autoritatea/instituţia publică cu atribuţii de control are obligaţia să reia controlul, iar în situaţia în care se constată neîndeplinirea obligaţiilor legale în termenul acordat, se aplică sancţiunile prevăzute de OUG nr. 28/1999.

În acest context, MFP atrage atenţia asupra necesităţii ca toate entităţile implicate în acest proces să intensifice demersurile pentru finalizarea avizării tehnice, a fiscalizării, instalării şi punerii în exploatare a noilor aparate de marcat, această măsură legislativă fiind ultimul sprijin care poate fi acordat de MFP în perioada de implementare.

De asemenea, MFP va continua să monitorizeze permanent operaţiunile pe care le presupune implementarea aparatelor de marcat cu jurnal electronic la nivel naţional.
Instituţia anunţa recent că, începând cu 1 septembrie, contribuabilii mari sau mijlocii trebuiau să deţină aparate de marcat cu jurnal electronic, iar contribuabilii mici aveau ca termen data de 1 noiembrie 2018.

În 24 mai, a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2018 potrivit căreia operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Termenele de 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018 sunt termene finale.

Politica