joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Râmnicu Vâlcea, primul oraş din România prieten al albinelor

Râmnicu Vâlcea este primul oraş din România care face parte din reţeaua oraşelor europene prietene ale albinelor. Vineri, primarul Mircia Gutău şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS, Mircea Ciocan, au semnat un protocolul în acest sens.

La eveniment au luat parte şi crescători de albine locali, reprezentându-i pe cei 56 de apicultori înregistraţi pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, care au în total peste 4.000 de stupi.

„Prin acest document, administraţia locală se angajează să adopte un pachet de măsuri în mai multe domenii de activitate, printre acestea numărându-se folosirea de tratamente fitosanitare inofensive pentru albine, adoptarea de metode de control a ţânţarilor cu accent în primul rând pe prevenţie, reducerea utilizării erbicidelor în tratarea zonelor adiacente drumurilor şi spaţiilor verzi, realizarea de amenajări peisagistice bazate de specii favorabile albinelor, înfiinţarea în parcuri de mici „grădiniţe apicole” cu plante aromatice şi cu potenţial melifer ridicat, derularea de campanii de informare şi conştientizare ecologică, sprijinirea dezvoltării activităţilor apicole în comunitatea locală etc. Cu această ocazie şi în contextul aniversării a 10 ani de la înfiinţarea ROMAPIS, primarul Mircia Gutău a primit o plachetă aniversară”, spun reprezentanții Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceștia mai arată că, potrivit reprezentanţilor ROMAPIS, din reţeaua europeană a oraşelor prietene cu albinele fac parte capitale precum Paris sau Bruxelles, iar la nivel naţional sunt demarate discuţii cu alte trei municipalităţi privind semnarea unor protocoale similare.

Politica