Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru fiul magistraților craioveni care a provocat moartea unei fete de 18 ani

Date:

Matei Uncheașu, minorul de 16 ani, fiul unor judecători craioveni, care a provocat accidentul mortal din dimineața zilei de 17 iulie a.c., în jurul orei 3.00, din apropierea Centurii de Nord a Craiovei, în care și-a pierdut viața o fată de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Carol I”, a fost menținut în arest la domiciliu. Hotărârea a fost luată de Judecătoria Craiova și a rămas definitivă după ce Tribunalul Dolj a respins contestația minorului. Acesta are voie să-și părăsească locuința doar pentru a merge la școală, când vor începe cursurile, el fiind tot elev al Colegiului Carol.
Reamintim că, o fată în vârstă de 18 ani și-a pierdut viața și alți trei tineri au fost răniți, ajungând la spital pentru îngrijiri medicale, în urma unui teribil accident de circulație petrecut marți, 17 iulie a.c., dimineața, în jurul orei 3.00, în Craiova. Matei Uncheașu, în vârstă de 16 ani, care băuse, având o concentrație de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, și care, în mod evident, nu avea permis de conducere, a plecat la plimbare cu mașina tatălui său și cu trei prieteni – fata de 18 ani și doi băieți de 15, respectiv 17 ani – însă la un moment dat, în apropiere de Hanul Doctorului, a pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat. El și ceilalți doi băieți au scăpat cu leziuni care nu le pun viața în primejdie, însă pentru fată nu s-a mai putut face nimic. Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele tânărului.
Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, un minor în vârstă de 16 ani, Matei Uncheașu, din Craiova, a luat mașina tatălui său, fără știrea acestuia, un Volkswagen Golf 4, și trei prieteni, și a pornit la plimbare. Din nefericire, în timp ce conducea mașina dinspre Centura de Nord a Craiovei către Hanul Doctorului, tânărul de 16 ani a pierdut controlul direcției şi s-a răsturnat în afara carosabilului. În urma accidentului a rezultat decesul tinerei de 18 ani, Andreea, pasageră pe locul din dreapta faţă a autoturismului, pentru care medicii sosiți cu ambulanța la fața locului n-au mai putut face nimic, şi rănirea uşoară a şoferului şi a altor doi 2 pasageri. Este vorba de doi băieţi de 15 şi respectiv 17 ani. Culmea este că, pe lângă faptul că nu avea permis, polițiștii au descoperit că tânărul de 16 ani consumase și băuturi alcoolice, în urma testării cu etilotestul rezultând o valoare de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele tânărului de 16 ani a fost deschis dosar penal pentru cele patru infracțiuni comise. „Evenimentul s-a petrecut pe fondul consumului de alcool și a lipsei de experiență în conducere. În acest caz a fost deschis dosar penal, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. În cursul zilei de miercuri, 18 august a.c., oamenii legii au primit rezultatul probelor de sânge recoltate luni noapte, fiind găsită o îmbibație alcoolică de peste 0,90 g/l alcool pur în sânge. Potrivit unor surse judiciare, băiatul de 16 ani este copilul unor magistrați craioveni. Tatăl este judecător la Secția Penală a Judecătoriei Craiova, în prezent judecător delegat la un penitenciar, iar mama lucrează la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului Dolj.
După ce a fost audiat, băiatul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, în baza unei ordonanțe emise de procurorii craioveni și a fost dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, însă instanța a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Procurorii au făcut contestație, iar Tribunalul Dolj a decis, pe 20 iulie a.c., ca minorul să fie plasat în arest la domiciliu.
Acum procurorii au cerut și au obținut în instanță prelungirea arestării la domiciliu a minorului cu încă 30 de zile: „Admite propunerea Parchetului de pe langa Judecătoria Craiova. Dispune prelungirea măsurii arestării la domiciliu cu privire la inculpatul UNCHEAŞU MATEI , luată prin încheierea din Camera de Consiliu nr.97 din 20.07.2018 pronunţată în dosarul penal nr. 19408/215/2018 de către Tribunalul Dolj, prelungirea realizându-se începând cu data de 18.08.2018 până la data de 16.09.2018. Conform art. 221 alin 6 C. proc. pen., permite inculpatului părăsirea imobilului în care locuieşte, pentru a se prezenta la cursurile de învâţământ din cadrul Colegiului Naţional Carol I Craiova, pe perioada frecventării acestor cursuri. Respinge cererea inculpatului, formulată prin apărător ales, de luare a măsurii controlului judiciar”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente