miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Artiști păpușari din întreaga lume așteptați la „Puppets Occupy Street”

Craiova se pregătește, din nou, de asaltul păpușilor gigant. Cea de-a cincea ediție a Festivalului Puppets Occupy Street – Earth Edition se va desfășura în perioada 25 august – 1 septembrie. Organizatorii promit un spectacol impresionant.

„Începe o nouă ediție a Festivalului „Puppets Occupy Street”, unul dintre evenimentele pe care Craiova le doreşte şi le aşteaptă, unul dintre evenimentele care le aduce bucurie craiovenilor şi nu numai. Artiştii păpuşari vin din întreaga lume. Festivalul aduce foarte multă bucurie comunității, iar din ce în ce mai multe categorii sociale şi profesionale se alătură demersului nostru. Noi cei implicați în festival simțim cum creştem o dată cu acesta, iar Craiova creşte odată cu noi. Cred că este de datoria noastră să contribuim la temelia a ceea ce înseamnă Craiova anilor viitori. De la prima ediție din 2014, unde am avut înfiorător de multe emoții pentru că nu ştiam ce va fi şi care a fost o ediție demo, ne-am bucurat de sprijinul şi de simpatia aproape neaşteptată a comunității. Comunitate pentru mine a însemnat de la coordonatorul de credite de la primăria şi consiliul local al municipiului Craiova la regiile din subordinea primăriei, la instituțiile de cultură, la instituțiile de presă şi la membrii comunității. Astfel, ni s-au alăturat organizații de voluntari, diverse alte instituții cu scop caritabil şi gazda noastră de la Centrul Multifuncțional. Este un festival susținut financiar 100% de către primăria şi consiliul local ale municipiului Craiova. Este un festival care a crescut foarte mult în ultima perioadă. Din 2014 de la 85 de evenimente am ajuns în 2018 la aproape 400. Este un efort foarte mare însă, dacă n-am avea această echipă mare a comunității, acest festival n-ar exista. Geo Dinescu crează alături de noi tot ce înseamnă acest festival”, a declarat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului de Păpuși „Colibri”, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Centrul Multifuncțional Craiova.

Geo Dinescu a declarat la rândul său: „Puppets Occupy Street” a devenit practic o parte din mine. Am ajuns să fim la nivel de 15% cu Charles Ville, cu Avignon. Anul acesta au venit trupe care merg acolo şi la festivale de animații importante. O să le găsiți pe străzile Craiovei cu nişte spectacole absolut fabuloase. Față de anul trecut, pe lângă faptul că avem mai multe evenimente vor fi opt zile de poveste. Vom deschide pe data de 25 august cu o paradă pe celebrul traseu pe care îl ştie absolut toată lumea. Avem foarte multe locații. Ceea ce este nou anul acesta este faptul că Watter Park va găzdui o megapetrecere pe care am denumit-o „Fomparty” şi „The Four Elements” unde vom băga toate elementele  foc apă și pământ. Avem multe surprize şi în Parcul Tineretului”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În proiect se implică și zeci de voluntari. „Cred că în organizarea şi logistica festivalului suntem undeva la 40-50 de voluntari. Suntem singurii ca festival care ne producem păpuşile. Sunt imaginate şi produse de noi. Oana Micu este scenograf şi a creat afişele tuturor edițiillor. Ea schimbă fața păpuşilor şi le adaptează viziunii sale artistice care până acum nu ne-a dezamăgit. Suntem singurii care am făcut acest concept de festival în Craiova. Suntem foarte copiați. Excluzându-l pe Marcel Iureş, noi nu aducem artişti cu notorietate. Noi încurajăm tinerii şi credem că avem ce învăța de la ei”, a spus Adriana Teodorescu.

Acest festival este probabil lucrul care ne aduce cel mai aproape de Europa”

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu a apreciat că festivalul Puppets Occupy Street tinde să atingă performanțele festivalurilor consacrate.

„Acest festival este probabil lucrul care ne aduce cel mai aproape de Europa, de normalitate, de actualitate şi de ceea ce reprezintă evenimentele de cultură în lumea modernă. Festivalul pe care îl promovăm din 2014 încoace a ajuns la a V-a ediție şi a crescut în mod substanțial an de an, devenind un festival care a atins pragurile internaționale. Este respectat şi recunoscut şi tinde să atingă performanțele festivalurilor consacrate. Ceea ce ați făcut voi la Teatrul Colibri este un lucru deosebit. Niciodată nu s-ar putea face acest eveniment fără trăirile pe care voi le aveți indiferent de finațare şi de sumele de bani care ar fi puse în joc, fără trăirile voastre, fără  dorința voastră de a face, acest lucru nu s-ar putea realiza. Craiova era obişnuită cu alte manifestări, dar deja am pătruns în lumea modernă care trebuie să ne reprezinte. O să dăm tot concursul inclusiv cu închiderea străzilor şi asigurarea condițiilor de securitate şi tot ceea ce trebuie”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Campanie caritabilă și în acest an

Anul acesta, componenta caritabilă a festivalului vizează sprijinirea cu rechizite școlare a unor elevi proveniți din familii cu venituri reduse. 

„În fiecare an noi am avut o componentă caritabilă a festivalului, pentru că eu consider că altruismul şi generozitatea trebuie să ne reprezinte. Anul acesta, pentru prima dată în festival, avem o colaborare cu Centrul Misionar Oota de unde părintele Bogdan Trifu nu numai că se va ocupa de o campanie ci a înțeles şi care este rolul acestei componente caritabile”, a menționat Adriana Teodorescu.

Părintele Bogdan Trifu, de la Centrul Misionar Oota, a explicat: „N-am fi ajuns să ne întâlnim dacă nu ne lega un lucru comun, dorința de a schimba în bine tânăra generație, iar tânăra generație nu se schimbă singură ci cu generațiile următoare şi de accea componenta caritabilă a Festivalului „Puppets Occupy Street” de anul acesta vizează sprijinirea cu rechizite şcolare a copiilor proveniți din familii dezavantajate, din medii sociale nu atât de frumoase şi de bune. Împreună cu voluntarii vom fi la aproape toate spectacolele şi toate atelierele organizate în festival unde se vor putea face donații pentru campania „Şcoala face viitorul, şcoala reface viitorul” pentru a prinde ambele elemente, atât abandonul şcolar cât şi dorința copiilor de a merge la şcoală. Campania nu vizează atât de mult comunitățile defavorizate din municipiul Craiova şi mai mult pe cele rurale din județul Dolj. Cu ajutorul asociației Vasiliada identificăm situațiile unde este neapărată nevoie pentru ca toți copiii să meargă la şcoală”. 

Politica