sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zonele turistice ale Olteniei, luate cu asalt în minivacanța de Sfânta Maria

Guvernul a mai acordat o minivacanță bugetarilor. Aceasta va începe de pe 15 august, zi în care se sărbătoreşte „Adormirea Maicii Domnului”, iar executivul de la București a considerat oportun să acorde zile libere și pe 16 și 17 august bugetarilor, astfel că de miercurea viitoare aceștia vor avea parte, în total, de cinci zile libere. Minivacanța ar trebui să îi bucure atât pe angajații statului, cât şi pe proprietarii de hoteluri și pensiuni.

Cristina Cârstea

Pe Clisura Dunării, regiune care se află atât pe teritoriul județului Mehedinți (Oltenia), cât și pe cel al județului Caraș-Severin (Banat), zonă aflată la mare căutare în rândul oltenilor, s-au făcut însă rezervări încă de la începutul verii. „Ne pare foarte rău, turiştii ne caută, dar nu mai avem locuri. Toată luna este ocupată. Ultimele rezervări s-au făcut acum două luni”, a spus proprietarului unui hotel din Dubova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se mai pot găsi totuși camere în pensiunile din localitățile de pe Clisura Dunării.

Multe dintre pensiunile care se află în zonă au piscină proprie şi organizează excursii cu barca pe Dunăre. Astfel, putem vedea principalele atracții turistice ale acestui loc. Printre acestea se numără Cazanele Dunării, porțiune din Clisura Dunării la trecerea sa prin Munții Carpați, Parcul Natural Porțile de Fier şi Insula Ada Kaleh (Insula Fortăreață). Tot în timpul unei plimbări cu barca putem admira Statuia lui Decebal, aflată pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eşelnița şi Dubova. Statuia îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei. Aceasta este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, având impresionanta înălțime de 55 de metri, fiind cu 10 metri mai mare decât celebrul Colos din Rhodos şi cu doar 4 metri mai mică decât Statuia Libertății. Sculptura a fost realizată în stâncă, în apropiere de Orşova, de către 12 sculptori alpinişti, pe o durată de 10 ani. Un alt obiectiv turistic este şi Tabula Traiana (Podul lui Traian), construită de Apolodor din Damasc, în apropierea oraşului Drobeta  Turnu Severin, la inițiativa împăratului Traian, adversarul lui Decebal, pentru a marca victoriile sale asupra Daciei. Tot cu barca se poate intra şi în Peştera Ponicova, cea mai mare peşteră din întreg Defileul Dunării. Aceasta poate fi explorată de asemenea şi pe uscat de către turişti.

Ajunşi în Clisura Dunării, turiştii sunt întâmpinați cu diverse preparate pe bază de peşte precum peşte la proțap, batog de peşte, saramură, icre proaspete, borş pescăresc, icre sărate la butoi, coadă şi cleşti de rac fripți în jar. Unul dintre secretele bucătarilor este ca peștele să fie gătit cu apă din Dunăre pentru a-i da o aromă specială.

Stațiunile din Vâlcea sunt și ele la mare căutare. Unele dintre atracțiile turistice sunt Rezervația Naturală Muzeul Trovanților din comuna Costeşti, Salina Ocnele Mari şi stațiunea balneoclimaterică Băile Olăneşti.

Pensiunile și hotelurile din această zonă sunt luate cu asalt de turişti.

„Avem toate camerele rezervate până în septembrie, ne pare rău când trebuie să-i refuzăm pe turişti. Rezervările trebuiau făcute cu o lună, două în urmă. Aici nu vin doar pentru turism, ci şi pentru linişte. Lângă hotelul nostru se află o biserică, iar în apropiere un lac cu nuferi”, declară proprietara unui hotel.

Locuri libere la munte

Iubitorii de munte pot opta însă pentru o vacanță la Rânca. Aici numărul locurilor de cazare este foarte mare, iar prețurile la o pensiune de 4 stele variază, fiind în general cuprinse între 100 şi 150 de lei pe noapte.

„Oamenii sunt reticenți în privința vremii de aici, iar majoritatea se duc pe litoral. La noi, doar 40% din camere sunt ocupate, însă mai e timp. Noi îi aşteptăm cu drag să vină la munte”, afirmă proprietara unei pensiuni din Rânca.

O variantă, la îndemână pentru doljeni, ar fi, nu chiar departe de casă, la plaja de la Cetate, pe malul Dunării. Comuna Cetate se află la doar 70 de kilometri de Craiova, iar odată ajunşi acolo, turiștii se pot răcori intrând în apele curate ale Dunării.

În plus, mai multe comune din județ vor fi la ceas de sărbătoare de Sfânta Maria fiind organizate serbări câmpenești cu muzică populară și grătare.

Politica