Conecteaza-te cu noi

Dolj

„Tataie” și proxeneții săi, menținuți sub control judiciar

Publicat

pe

Magistrații Tribunalului Dolj i-au menținut, ieri, sub control judiciar pe inculpații din dosarul craioveanului Iulian Preda, cunoscut drept „Tataie”, în dosarul în care sunt judecați pentru trafic de persoane, proxenetism și constituire de grup infracțional organizat. „Tataie” şi alţi şase craioveni au fost arestaţi pe 16 ianuarie 2016, în urma unor descinderi ale poliţiştilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT Craiova, fiind acuzaţi că au făcut peste un milion de euro din exploatarea sexuală a tinerelor în Italia, însă ulterior au fost puşi în libertate. Pe fond, procesul a fost amânat pentru 20 septembrie a.c..

La doi ani de la trimiterea în judecată, procesul lui Tataie” și al complicilor săi pare departe de soluționare. Reamintim că, pe 15 ianuarie 2016, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova au descins la 17 adrese din Craiova, în cadrul unei acţiuni de amploare vizând destructurarea a două grupări infracţionale organizate specializate în trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni cu violenţă. Din cercetările poliţiştilor de crimă organizată a rezultat că în perioada 2011-2016 pe raza municipiului Craiova s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 5 suspecţi, la care ulterior au aderat şi alte persoane şi care au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism. S-a reţinut că membrii grupului au determinat sau au înlesnit practicarea prostituţiei pe teritoriul Italiei a mai multor persoane de sex feminin obţinând astfel importante beneficii materiale. Mai mult decât atât, pe parcursul anchetei a reieşit faptul că, în paralel, în aceeaşi perioadă, pe raza municipiului Craiova s-a constituit un al doilea grup infracţional organizat, format tot din 5 suspecţi, care, prin acte de constrângere fizică sau inducere în eroare, a racolat, transportat şi exploatat sexual mai multe persoane vătămate prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei, pe teritoriul Germaniei (Berlin), Italiei (Roma) şi Spaniei (Barcelona). De asemenea, a rezultat că ambele grupări infracţionale erau organizate pe niveluri de ierarhizare bine definite, iar fiecare membru avea un rol infracţional prestabilit. Veniturile obţinute din activitatea infracţională desfăşurată de către cele două grupări sunt estimate la peste 1.000.000 de euro, după cum a anunţat DIICOT printr-un comunicat. Poliţiştii au ridicat în urma descinderilor 16 persoane, pe numele cărora fuseseră emise mandate de aducere, şi le-au dus, rând pe rând, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, pentru audieri, şapte membri ai grupării fiind reţinuţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă. Șase dintre ei, în frunte cu „Tataie”, au fost arestaţi preventiv.

Procurorii DIICOT au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în acest dosar, a nu mai puţin de 14 inculpaţi: Laurenţiu David Constantin, Gabriela Constatin, Ionela Simona Constantin, Rubinaşi Udilă, Suraj Udilă, Monica Preda, Iulian Preda, Domenik Preda, Cosmin Petrişor Ţurcan, Ionuţ Preda, Ștefana Chiriţă, Ion Bărăgan, Andreea Bologa şi Mariana Preda, cauza fiind înregistrată la Tribunalul Dolj. Judecătorii au analizat dosarul în camera preliminară, iar pe 16 septembrie 2016 au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul prin care inculpaţii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni cu violenţă, s-a dispus începerea judecării procesului, toate cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi fiind respinse. Aceştia au contestat hotărârea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Dolj, iar pe 4 noiembrie 2016, Curtea de Apel Craiova a respins contestaţiile inculpaţilor, astfel că a început judecarea procesului.

În cursul zilei de ieri, judecătorii craioveni i-au menținut pe inculpați sub control judiciar: „Menţine măsura controlului judiciar față de inculpaţii: Constantin Ionela-Simona, măsură dispusă prin încheierea nr.8 din data de 16.01.2016 a Tribunalului Dolj, Udila Suraj, măsură dispusă prin ordonanţa din 12.07.2016 a Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova Dolj, Bărăgan Ion Cosmin, măsură dispusă prin încheierea nr.102 din data de 19.04.2016 Tribunalului Dolj, Chiriţă Ştefana Sorina, măsură dispusă prin ordonanţa din 12.07.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova Dolj, Preda Iulian, măsură dispusă prin încheierea nr. 48 din data de 07.03.2016 a Tribunalului Dolj şi față de inculpaţii Constantin Gabriela, Udilă Rubinaşi, Preda Domenik, Ţurcan Cosmin-Petrişor, Preda Ionuţ și Preda Monica, măsură dispusă prin încheierea din data de 14 martie 2017 pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr 4741/63/2016/a31. Respinge cererile de revocare a măsurii controlului judiciar, formulate de către inculpaţi. În baza art. 275 alin.3 CPP: Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în ședința publică din data de 31.07.2018”. Pe fond procesul este amânat la 20 septembrie a.c..