joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: Banii și deciziile mai aproape de cetățeni

Victor Gogonea, secretar general ALDE Dolj: ”Prin Codul Administrativ descentralizăm decizii și resurse. Este normal ca de resursele comunităților să beneficieze în primul rând aceste comunități”

Codul Administrativ este un pas mare înainte pentru realizarea unei mai bune relații între cetățean și stat și, de asemenea, pentru întărirea rolului administrațiilor locale. Asigurând pârghii mai clare de decizie autorităților locale, acordând respectul cuvenit liderilor acestor administrații dar solicitând acestora, în același timp,  mai multă responsabilitate.

Pentru ca accelerarea dezvoltării locale să devină realitate este important să descentralizam, să apropiem și mai mult decizia și resursele de cetățeni, de comunitățile în care trăiesc”- consideră secretarul general al ALDE Dolj, Victor Gogonea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, Codul Administrativ în forma  recent adoptată de Parlament prevede că 40% din redevențele obținute, prin concesionare, din activități de exploatare a resurselor la suprafață, se constituie venit la bugetul localității pe teritoriul căreia se realizează exploatarea. În același timp, alte 40% din redevențe merg la Consiliile Județene iar alte  20% vor ajunge la Guvern. 

Prin urmare, 80% dintre acești bani rămân la nivel județean ceea ce înseamnă o reală reformă în sensul descentralizării resurselor. Noua regulă din Codul Administrativ se va aplica imediat după promulgarea legii și publicarea ei în Monitorul Oficial. Ea vine în întâmpinarea solicitărilor comunităților locale de a dispune majoritar de resursele locale în favoarea dezvoltării lor.

Politica