Mehedinți: Ploi abundente în Mehedinți, autoritățile – în alertă

Ieri nu apăruseră probleme în judeţul Mehedinţi din cauza ploilor, dar autoritățile au intrat în alertă.

Potrivit specialiștilor nu a fost atinsă nicio cotă de atenţie a apelor. Vizate au fost râurile Desnăţui şi Jiu. Cu toate că, în ultimele ore, ploaia a căzut necontenit în judeţul Mehedinţi nu au apărut probleme deosebite legate de nivelul râurilor. Apele râului Coşuştea în dreptul localităţii Isverna au valori crescute faţă de normal, dar fără să atingă cotele de atenţie. Potrivit Apelor Române, în judeţul Mehedinţi, vizat de Codul Portocaliu, au căzut în ultimele ore, 47 de l/mp, această cantitate fiind puţin mai mare decât cea estimată de specialişti.

Administraţia Națională „Apele Române” a emis duminică o avertizare hidrologică de cod galben şi portocaliu ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe râurile din mai multe judeţe, valabilă în perioada 8 – 11 iulie. De asemenea, în intervalul 08 iulie, ora 16:00 – 10 iulie, ora 24:00, se menţine cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Desnăţui – bazin superior (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin superior şi mijlociu (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj).

În timpul unei ședințe a Ministerului de Interne cu reprezentanții guvernului în teritoriu, prefectul Nicolae Drăghiea a informat conducerea C.N.S.S.U. că la nivelul judeţului Mehedinţi au fost luate toate măsurile organizatorice pentru informarea populaţiei din zonele de risc, fiind instituit serviciul de permanenţă la nivelul primăriilor, iar la nivel judeţean, fiind activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Comandă a Intervenţiilor. În plus, pe perioada codului portocaliu vor fi monitorizate în mod permanent cursurile de ape din judeţ.

Prefectul judeţului a recomandat tuturor mehedinţenilor să urmărească cu atenţie recomandările autorităţilor şi să se conformeze, după caz, măsurilor dispuse.

Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică Mehedinți atrage atenția cu privire la riscul de îmbolnăvire a oamenilor din zonele afectate de inundații. În acest sens, specialiștii DSP vin cu o serie de recomandări: să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet; să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiarta şi răcită; să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; să nu se atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora; să evite expunerea prelungită la frig/umezeală, să păstreze alimentele în condiții igienice; să respecte igiena individuală; la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.

Recomandări

Medicul Bogdan Niculescu a reușit înființarea unei fundații în materie de chirurgie spinală

Doctorul ortoped, Bogdan Niculescu a reușit înființarea unei fundații...

Olt. A scăpat ca prin minune după ce s-a răsturnat de Sfânta Marie

Un bărbat de 30 de ani din Slatina a...

Vâlcea. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 22.08 – 28.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru creşterea gradului...

Copil de 3 ani lovit de mașină în Slatina

Un copil de numai 3 ani a fost victima...