marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul Romanescu și viceprimarul Tudor, în conflict din cauza busturilor familiei Tătărăscu. Statuile erau amplasate în parc, fără avizul Ministerului Culturii

Ziua și scandalul între primarul din Târgu Jiu și cei doi viceprimari. După discuțiile aprinse cu Aurel Popescu, edilul Marcel Romanescu a avut contre și cu Adrian Tudor. De această dată, motivul scandalului este decizia de înlăturare de pe socluri a busturilor soților Tătărescu de la Târgu Jiu. Statuile erau amplasate în Parcul „Tătărescu” și îi reprezentau pe Gheorghe Tătărescu, fost premier al României în perioada interbelică, originar din Gorj, și pe Arethia Tătărescu, soția fostului prim-ministru. S-a impus înlăturarea celor două busturi pentru că nu ar fi primit avizul necesar de la Ministerul Culturii.

Potrivit viceprimarului municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, familia Tătărescu trebuie apreciată, dar cu respectarea condițiilor prevăzute de lege. Tudor a spus că lucrările respective nu mai puteau fi menţinute în spaţiul public, potrivit unui raport din 2014 al Ministerului Culturii. Bustul soţiei fostului premier a fost plătit de Consiliul Judeţean Gorj cu 5.000 de euro, iar soclurile au fost realizate de Primăria Târgu Jiu. Cele două opere îi aparţin sculptorului gorjean Paul Popescu şi au fost dezvelite în anul 2012. Doi ani mai târziu a apărut și decizia Ministerului Culturii, pentru ca în 2018 autoritățile locale să fie practic obligate să înlăture aceste busturi. Viceprimarul susține că Ministerul Culturii a avertizat recent primăria cu privire la acest lucru. 

Când au fost amplasate nu s-a pus problema acelor avize?!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a spus că l-a ales pe Tudor să ia măsuri în acest caz întrucât este persoana responsabilă cu domeniul culturii. Edilul din Târgu-Jiu nu își explică de ce nu au fost obținute avizele de la minister, înainte de amplasarea operelor respective în spaţiul public. „Domnul Tudor este viceprimar pe cultură și trebuie să gestioneze probleme de acest gen. Sunt surprins că după atâția ani a apărut această problemă. Când au fost amplasate nu s-a pus problema acelor avize?! Era un act de normalitate ca înainte de a le amplasa să ai toate avizele necesare. Aflăm după atâția ani că nu sunt în regulă”, a spus Romanescu.

La începutul acestei săptămâni, busturile lui Gheorghe și Arethia Tătărescu, care erau amplasate într-un parc din Târgu Jiu au fost depozitate la Muzeul Județean și vor fi mutate până la finalul lunii la Vladimir, la Casa Memorială a lui Tudor Vladimirescu.

Politica