sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Cu săculețul de Vaideeni prin lume”

O organizație non-guvernamentală din județul Vâlcea a dat startul unui proiect special care vizează păstrarea și promovarea tradițiilor.
Este vorba despre proiectul „Cu săculețul de Vaideeni prin lume”, derulat de Asociația Culturală Moștenitorii.
„Ne propunem să ducem cât mai departe numele satului nostru și să punem săculețul de Vaideeni pe harta lumii. Marcă identitară a comunității de păstori ungureni, acesta se remarcă prin simplitatea dată de alb și negru, dar și prin bogăția de modele țesute cu multă pricepere și dăruire. Obiect nelipsit din casele vaideenilor, săculețul este purtat de mulți dintre noi în zile obișnuite, dar și la sărbători. Noi ne dorim ca de acum înainte sa îl purtăm și în călătoriile noastre, sa îl ducem cât mai departe, peste mări și țări și să facem din el un adevărat ambasador al locului natal, dar și al țării noastre”, spun reprezentanții Asociației Culturale Moștenitorii.
Toți cei care țin la tradiții au fost invitați să se alăture demersului și să poarte săculețul „cu mare drag și cinste” în călătorii, dar și să imortalizeze acest moment.
Periplul prin lume cu săculețul de Vaideeni a început cu o fotografie realizată de inițiatorului proiectului, Bogdan Copetchi, la începutul lunii iunie 2018, în portul Carnon, Montpellier, Franța.
Odată dat startul, fotografiile au început să curgă pe rețeaua de socializare facebook. Săculețul de Vaideeni a ajuns în Belgia, dar și în Ungaria. Traseul săculețului este marcat și pe Google Maps.

Politica