marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șapte medii de 10 la examenul de bacalaureat și grad de promovare sub 66% în județele din Oltenia

A cam bătut vântul, miercuri, în curtea liceelor și colegiilor din municipiul Craiova, deși a fost ziua în care s-au afișat rezultatele la examenul de bacalaureat. Cum notele se pun pe site-ul Ministerului Educației, candidații își rezolvă problema cu un singur click și astfel nu mai bat drumul până la instituții. În urmă cu câțiva ani, nerăbdarea acestora făcea ca spațiul de lângă avizierele școlare să devină neîncăpător chiar de la primele ore ale dimineții. Cu sau fără deplasare, candidații au aflat ce au făcut la examen înainte de ora prânzului. Cel mai mare grad de promovare, la nivelul celor cinci județe din Oltenia, a fost înregistrat în Dolj. La polul opus se situează Vâlcea, Gorjul fiind singurul județ fără nicio medie de 10.    
Două eleve din Craiova au reușit să obțină media 10 la examenul de bacalaureat din acest an. Este vorba despre Maria Iulia Roșu, de la Colegiul Național „Elena Cuza” Craiova și Mădălina Georgiana Putere, de la Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova. Potrivit reprezentanților ISJ Dolj, în total, în județul Dolj, au fost înregistrate 236 note de 10.00, cele mai multe la matematică și logică (9 la Limba și literatura română, 46 la Istorie, 51 la Matematică, 50 la Logică și argumentare, 40 la Anatomie și fiziologie umană, 16 la Geografie, 10 la Fizică teoretică, 5 la Economie, 3 la Informatică, 2 la Biologie vegetală și animală, 2 la Chimie și alte 2 la Sociologie).
La Liceul Tehnologic Special „Bethoven” niciun elev nu a reușit să promoveze examenul.
Promovare 100% la Colegiul Militar din Craiova
În Dolj, gradul de promovare, înainte de contestații, este de 65,03%, județul ocupând locul 23 la nivel național. „Cele mai mari medii au fost obținute de: Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova – 100%, Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova – 99,59%, Colegiul Național „Elena Cuza” Craiova – 98,37%, Colegiul Național „Carol I” Craiova – 95,74%, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” Craiova – 96,65% și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” Craiova – 93,07%”, a spus Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.
O medie de 10 și în Olt
În județul Olt, s-a obținut o singură medie de 10. Roxana Andreea Căpriţă, elevă a Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” Corabia, este cea care a reușit să obțină acest punctaj maxm. Alţi doi elevi, de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, au fost la un pas de această performanță, obţinând media 9,98. potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Olt, nu mai puțin de 1.699 de elevi au reuşit să promoveze cu brio examenul, reprezentând o rată de 64,9%. Dintre aceştia, 320 au medii între 6 şi 6,99, 429 au medii între 7 şi 7,99, între 8 şi 8,99 au obţinut 429 de elevi, iar între 9 şi 9,99 au luat 457 de elevi, arată statistica ISJ Olt. Anul trecut, în județul Olt, 65,04% dintre au fost declaraţi admiși, fiind obținute patru medii de 10.
Gorjul, fără punctaj maxim
În urma publicării rezultatelor la examenul de bacalaureat care a avut loc în judeţul Gorj, aici a fost înregistrat un grad de promovare de 60,61%, înainte de depunerea contestaţiilor. Niciun elev nu a obținut media 10, iar în două licee, respectiv Stoina şi Turburea, promovarea a fost zero. Potrivit Georgetei Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, cel mai mare procent de promovaţi a fost la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, respectiv 97,1%. În judeţul Gorj, potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Gorj, Georgeta Popescu, cele mai multe medii au fost între 7 şi 7,99, respectiv 549, iar medii între 9 şi 9,99 au obţinut 328 de elevi. Medii între 6 şi 6,99 au primit 456 de candidaţi. La prima sesiune a examenului de bacalaureat au participat candidaţi de la 33 de colegii şi licee din judeţ.
Elevi de 10 în Vâlcea și Mehedinți. Câte doi în fiecare județ
În ceea ce privește situația din Vâlcea, doi elevi au reușit să obțină media 10, gradul de promovare la nivel de județ fiind de 57,61%. Există și aici un liceu unde niciun candidat nu a luat note de trecere, respectiv Liceul „Iustinian Marina” din Băile Olănești. Și în județul Mehedinți sunt două medii de 10 la examenul de bacalaureat, ambii candidați care au avut o astfel de reușită sunt elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin. Procentul de promovare, în judeţul Mehedinţi, înainte de contestații este de 60,48%.
Elevii nemulțumiți de rezultate au depus contestații ieri, între 12.00 și 16.00,  rezultatele finale urmând a se afișa, conform calendarului Ministerului Educației, în data de 9 iulie.

Politica