sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori, pentru al doilea an la Craiova

Tinerii regizori de teatru, din țară și de peste hotare, vor ajunge la Craiova, la finele acestei luni, pentru a participa la cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori. Evenimentul este organizat de către reprezentanți ai Departamentului de Arte al Universității din Craiova, ai Teatrului Național „Marin Sorescu” și cei ai Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova și va avea loc în perioada 27-30 iunie.

Potrivit organizatorilor, Festivalul TNT se adresează regizorilor de teatru aflați la început de drum, absolvenți în anul universitar 2018, și studenților regizori din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anul II – Master) ai facultăților de teatru din România, Bulgaria și Serbia. Din totalul spectacolelor trimise în vederea participării la competiție, directorul Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori, Haricleea Nicolau, a ales opt piese care se vor juca la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (Sala „Ion D. Sîrbu”) și la Departamentul de Arte al Universității din Craiova (Sala Studio). „Se vor juca două spectacole pe zi, intrarea fiind liberă. Întrucât suntem limitați din punct de vedere al spațiului, al sălilor, întâietate vor avea spectatorii din cadrul Festivalului. Pe lângă spectacolele alese după anumite criterii de selecție, vom avea și un spectacol reprezentativ pentru Facultatea de Teatru din Craiova, acesta fiind în afara competiției. Este vorba despre piesa „Cum am mâncat un câine”, piesă pusă în scenă de către absolvenții noștri. Vor fi acordate, anul acesta, premiul pentru regie, urmând ca cel care va câștiga să regizeze un spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, şi vom avea și Premiul Juriului Elevilor”, a spus Nicolau.

Sunt la început de drum și trebuie să îi sprijinim”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, Remus Vlăsceanu, consideră că acest eveniment vine în sprijinul tuturor regizorilor aflați la început de carieră. „Nu este prima dată când Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova vine în întâmpinarea dezvoltării creative a tinerilor, a absolvenților. De data aceasta vorbim despre absolvenți ai facultăților de arte-teatru. Proiectele creative au fost și vor fi ținta Casei de Cultură Traian Demetrescu. Acest festival este dedicat publicului larg care poate vedea care este nivelul de pregătire, care sunt roadele pregătirii acestor tineri care încearcă să își demonstreze dorința de promovare profesională. Este un domeniu vocațional care iese puțin din haina clasică deoarece vorbim de noi forme creative(…) sunt la început de drum și trebuie să îi sprijinim”, a menționat Vlăsceanu.

Activități conexe

În programul festivalului sunt prinse și activități conexe, printre care lansarea unei lucrări, a unui curs de regie și două conferințe al căror scop principal este de a oferi informații despre o bună formare a regizorilor. Pentru edițiile viitoare, directorul Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori și-a propus să extindă evenimentul, mizând pe o colaborare cu o școală de teatru din Salonic-Grecia.

Politica