vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nu plăteşti, nu ai apă! CAO vrea să recupereze datorii de milioane

Compania de Apă Oltenia trece la debranşarea rău-platnicilor. Pe lângă faptul că la unele asociaţii datoriile sunt foarte mari şi foarte vechi, reprezentanţii Companiei spun că nerecuperarea debitelor ar putea pune piedici proiectelor pe fonduri europene pe care vor să le acceseze.

Conducerea Companiei de Apă (CAO) Oltenia a susţinut, marţi, o conferinţă de presă în care a anunţat că nu îi mai iartă pe rău-platnici. Are de recuperat 71 milioane lei de la craioveni. „Din cele 500 de asociații de proprietari, 400 au datorii, doar că nu toate au datorii mari”, spune directorul general al CAO, Adriana Cîmpeanu. Ea a explicat că nerecuperarea debitelor ar pune în pericol investițiile în sistemul de apă și canalizare.

După cum știți, Compania de Apă Oltenia are un proiect depus la Ministerul Fondurilor Europene de circa 438 milioane euro, proiect care, sper ca în următoarea perioadă să se semneze cu Bruxelles-ul. În cadrul acestui proiect avem făcută o analiză cost-beneficiu și un procent de cofinanțare de aproximativ 40 milioane euro. Compania de Apă Oltenia trebuie să treacă la măsuri de recuperare a debitelor restante de ani de zile. Vorbim de debite de 71 milioane lei”, a declarat Adriana Cîmpeanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anca Bălăceanu, directorul economic al CAO, a completat: Și în contractul pe care îl avem acum cu BERD-ul avem mai multe clauze, mai mulți indicatori pe care trebuie să îi îndeplinim și pe care îi raportăm periodic la BERD. Și unii dintre acești indicatori se referă la gradul de încasare. Dacă noi nu realizăm gradul de încasare, automat BERD-ul are posibilitatea să ne rezilieze contractul, să ne mărească foarte mult dobânda și să nu mai putem, pe viitor, pentru că probabil tot cu BERD sau cu BEI vom face contract, pentru cofinanțare, nu vom putea accesa un împrumut dacă noi avem în istoricul nostru că noi nu ne îndeplinim condiționalitățile. În contract avem 90% nivel minim de colectare și ne străduim să îl respectăm”.

Astfel că, din această săptămână, CAO a demarat procedurile de debranșare a rău-platnicilor. Câte două asociații de proprietari, în fiecare zi. Este vorba despre asociațiile care deși au fost notificate nu au făcut nicio plată către Companie și nici nu s-au arătat interesate de eșalonarea datoriilor.

Vă spun doar câteva dintre asociațiile cu datorii mari: Asociația 14, 1 Mai are debite de 3.260.000 lei, Asociația 7, 1 Mai are 1.700.000, Asociația 24 Craiovița Nouă are 1,6 milioane. Compania de Apă nu vrea să lase cetățenii fără apă. Departe de noi gândul acesta. Dar, macăr 5% din ce au datorii la noi să vină să achite și să facă un grafic de eșalonare, dar să vedem bună-voință”, a mai spus directorul CAO.

Astăzi, pe lista de debranșări se află Asociația de proprietari nr.1 din George Enescu, cu datorii de aproape 450.000 lei și Asociația de locatari nr.15 Eroilor, cu datorii de peste 300.000 lei. 

Tabel debranșări în următoarele două zile:

 

Politica