joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii doljeni despre prima probă a Evaluării Naționale: „Subiecte nu foarte grele și mult noroc la partea de literatură”

Subiecte nu foarte dificile, cerințe care solicitau „doar un pic de atenție”, libertate la partea de compunere, aceasta este părerea unora dintre elevii doljeni care luni au avut prima probă a Evaluării Naționale, cea la Limba și literatura română. Pe partea de organizare și desfășurare a examenului nu au fost probleme, un singur incident fiind înregistrat la școala din Moțăței. Aici, o elevă a fost scoasă din sala de clasă, fiind prinsă cu telefonul mobil asupra sa.

Cei mai mulți dintre elevi și-au luat o piatră de pe inimă când au văzut cerința primului subiect. „Nu putem spune că a fost greu. Am avut partea de literatură cu încadrarea unei opere în genul epic și chiar a fost ușor. Nici compunerea nu avea cum să ne pună în dificultate. Pe la gramatică au fost anumite lucruri care au necesitat o atenție sporită, dar una peste alta chiar a fost bine. Am terminat în „Elena Cuza” și îmi doresc să continui în cadrul acestui colegiu. Mă aștept să iau o notă bună. M-am pregătit pentru acest examen tot timpul anului”, a spus Ianoș Dumitrescu.

Mă aștept la o notă 8, cam așa”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nici pe eleva Delia Ionică nu au pus-o în dificultate subiectele de la Limba și literatura română. „Putea fi foarte greu. Genul liric, de exemplu, în ceea ce mă privește mi se părea un pic mai dificil. Dar faptul că am avut epicul, chiar a fost bine. Nici la gramatică nu a fost ceva ieșit din comun. Mă aștept la o nota 8, cam așa. Aș vrea să continui tot în cadrul Colegiului Național Elena Cuza”, a spus eleva din Craiova.

Subiectele au fost accesibile”

În ceea ce-i privește pe dascăli, pe cei care au avut elevi participanți la Evaluare, și aceștia au fost încercați de emoții. Partea bună este că în cele din urmă, după discuțiile cu concurenții, toată lumea pare a fi optimistă. Se așteaptă, însă, notele și abia apoi se vor trage concluziile muncii în echipă. „Subiectele au fost accesibile. Evaluând reacțiile elevilor mei, îmi pot argumenta afirmația. Aceștia au fost încântați de apartenența la genul epic. Partea de gramatică a surprins noțiunile de bază pe care elevii trebuiau să și le însușească. Compunerea liberă le-a oferit acestora posibilitatea de a-și da frâu liber imaginației pe tărâmul unei cetăți. Oportunitățile erau multiple. În concluzie, obiectivele evaluării de anul acesta au avut ca scop evaluarea cunoștințelor elevilor, cunoștințe care își aduc aportul esențial în realizarea finalităților educaționale”, a precizat Mihaela Colța, profesor de română din Dolj.

4.140 de concurenți și 90 de centre de examen

În județul Dolj, nu mai puțin 4.140 de elevi au susținut proba scrisă la Limba şi literatura română în cele 90 centre de examen. Probleme nu au fost înregistrate, o singură elevă fiind eliminată după ce a fost prinsă cu telefonul mobil asupra sa. Incidentul s-a petrecut la Școala Gimnazială Moțăței. „Atât în centrele de examen din mediul urban cât și rural, a fost înregistrată o prezență de 100%, amintind aici: Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova, Colegiul Național „Carol I” Craiova, Colegiul Național „Elena Cuza” Craiova, Liceul „H. Coandă” Craiova, Școala Gimnazială ”Gh. Țițeica, Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Craiova, Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, Școala Gimnazială ”Ioan Grecescu” Brădești, Școala Gimnazială Damian Sadova, Școala Gimnazială Galicea Mare. Am avut un singur candidat eliminat, o elevă care a fost prinsă cu telefonul mobil asupra ei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Nicoleta Lițoiu. Examenul de Evaluare Națională va continua miercuri, 13 iunie, cu proba scrisă la matematică.

Politica