sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Criminalul din Brazda lui Novac a fost condamnat, definitiv, la 12 ani de detenție

Autorul crimei din cartierul craiovean Brazda lui Novac, Florentin Popa, de 31 de ani, cel care l-a ucis cu o baionetă pe Felix Bîscă zis Bimby, de 27 de ani, anul trecut, în luna septembrie, în faţa unui magazin non-stop, a fost condamnat definitiv pentru omor. El a primit, la Tribunalul Dolj, în luna martie, o pedeapsă de 12 ani, iar luni, 4 iunie a.c., hotărârea a rămas definitivă la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că tragedia s-a petrecut în noaptea de 2 spre 3 septembrie 2017, în jurul orei 3.00, în fața unui magazin non-stop din cartierul Brazda lui Novac, din Craiova, „la Robert”, unde se strângeau în mod obișnuit tinerii și consumau alcool. Potrivit anchetatorilor,  Florentin Popa, de 31 de ani, autorul faptei, și Felix Bîscă zis Bimby, de 27 de ani, se cunoșteau, pentru că locuiau în același cartier și ieșeau des la magazinul respectiv unde consumau băuturi cu alți amici. În rechizitoriul întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a reținut că, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., în timp ce se aflau în faţa magazinului respectiv, între victimă, Felix Bîscă, şi Florentin Popa s-a iscat un conflict spontan, generat în primă fază de un alt tânăr, pe fondul consumului de alcool şi al unor neînţelegeri mai vechi. Astfel, Florentin Popa l-a împins, iniţial, pe tânărul respectiv, s-au înjurat, cel din urmă scoţând un briceag pe care îl avea asupra sa. În conflict, de partea tânărului, a intervenit imediat victima, acesta lovindu-l cu piciorul pe Florentin Popa. În urma acestui conflict, care a fost aplanat de ceilalţi martori prezenţi, Florentin Popa, însoţit de doi tineri, a plecat acasă şi s-a înarmat cu un cuţit tip baionetă, cu lungimea totală de 42 cm, lama având o lungime de 31 cm şi o lăţime maximă de 3 cm. Cei trei au revenit apoi la magazinul non-stop unde se afla încă victima cu ceilalţi amici ai lor şi, la scurt timp între victimă şi inculpat s-a reaprins conflictul, mai cu seamă datorită faptului că victima observase că inculpatul purta pe sub haine, în teacă, baioneta.
Conflictul verbal a degenerat, în ciuda faptului că martorii prezenţi au încercat să-l aplaneze, astfel că inculpatul Popa Florentin a reuşit să scoată cuţitul tip baionetă din teacă şi să înjunghie victima în zona precordială, deşi între cei doi se afla interpus un tânăr. Ca urmare a loviturii aplicate, victima s-a prăbuşit la sol, decedând la scurt timp, astfel că, la sosirea ambulanţei, echipajul medical a constatat decesul. Autorul, care a rămas la locul faptei, a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile, măsura fiind prelungită până la zi, şi a recunoscut în faţa anchetatorilor comiterea faptei, susţinând că nu avea intenţia să-l omoare pe Bimby.
Pe 16 octombrie 2017 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Florentin Popa a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de omor, iar pe 15 martie a.c., judecătorii au pronunţat sentinţa. Florentin Popa a recunoscut comiterea faptei şi a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că a fost condamnat la 12 ani de închisoare: ”Condamnă pe inculpatul Popa Florentin la pedeapsa de 12 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art.66 lit.a,b,h C.pen, ca pedeapsă complementară. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, durata reţinerii şi arestării preventive cu începere de la 03.09.2017 la zi şi menţine starea de arest. Dispune confiscarea specială, cu titlu de măsură de siguranţă, de la inculpat: – a unui cuţit tip baionetă cu lungimea totală de 42 cm”, se arată în hotărârea pronunțată pe fond. Inculpatul a declarat apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, iar luni, 4 iunie a.c., hotărârea a rămas definitivă, astfel că Popa va executa 12 ani de închisoare: „admite apelul formulat de apelantul inculpat Popa Florentin împotriva sentinţei penale nr. 138/2018 a Tribunalului Dolj. Desființează în parte sentinţa penală apelată și pe fond rejudecând: Înlătură dispozițiile art. 5 Cp . Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii penale. În temeiul art. 422 Cpp rap la art. 404 alin 4 lit. a Cpp deduce durata arestării preventive în continuare față de inculpat, de la data de 15.03.2018 la zi. În temeiul art. 275 alin 6 Cpp onorariul partial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 100 lei se avansează din fondurile Ministerului Justitiei. Definitivă. Pronunţată în ședinţa publică azi, 04.06.2018”.

Politica