marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tineri cu care ne mândrim! Elev al Colegiului Militar din Craiova, bursier la Academia Navală a SUA

Cornel Barbu a învățat la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și în mai puțin de două săptămâni va ajunge pe pământ american, acolo unde va studia în cadrul Academiei Navale Annapolis din Statele Unite ale Americii. Povestea tânărului de 18 ani este încununată de succes. A învățat într-un liceu unde regulile l-au schimbat, determinându-l să fie responsabil. Ambițios și perseverent, Cornel nu regretă alegerea făcută, deși la început i-a fost cam greu, după cum tocmai el o spune. Avea însă un vis de împlinit, acela de a ajunge în SUA și acest obiectiv i-a dat forța necesară. De mic, în discuțiile cu cei dragi, Cornel spunea clar că vrea să cunoască armata militară, altfel decât o știe de la televizor. Și iată că a reușit. În data de 19 iunie va începe cursurile Academiei Navale Annapolis din SUA, fiind singurul român admis, anul acesta, în această instituție.

Pentru Cornel Barbu, tânărul de 18 ani din Băile Herculane, conturarea carierei militare, ceea ce a făcut în cei patru ani de studiu la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, este un prim pas către un viitor strălucit. A învățat foarte mult individual, s-a pregătit intens la limba engleză, rezultatul bucurându-i pe toți cei care l-au susținut în demersul său. Atât cadrele didactice cât și părinții i-au fost alături în tot acest timp, Cornel aflând despre oportunitatea de a studia la Academia Navală Annapolis din Statele Unite ale Americii în luna octombrie a anului trecut.

Despre această șansă am aflat în luna octombrie, la începutul anului școlar. Am spus că nu trebuie să ratez și astfel pe 6 noiembrie m-am prezentat la primul test. Pentru mine a fost o suprasolicitare, dar a meritat întregul efort. Am avut un test eliminatoriu în limba engleză. Trebuia să obținem minim 85 de puncte din 100. Apoi au urmat probele sportive, testul psihologic, vizita medicală și interviul cu diferite cadre militare de la ei din America. Apoi am avut de susținut testul TOEFL și bacul american. Cea mai grea probă a fost testul TOEFL pentru că aici intră patru mari categorii de examinare și trebuie să faci modul pe un anumit timp. Contează să înțelegi foarte, foarte bine limba engleză. Am știut acest lucru și m-am pregătit intens. Am făcut meditații de trei ori pe săptămână. Nu credeam că este așa grea limba engleză. Când am optat pentru această instituție îmi era teamă și de un eventual eșec. Și spun asta pentru că rata de a intra aici este de 9%. Emoțiile au fost și multe și mari (și râde tânărul n.r.)”, povestește Cornel.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Intenționez să mă axez pe ceea ce ține de inginerie”

Deși știe că va ajunge foarte rar în țară, de maximum două ori pe an, Cornel este sigur că se va adapta regulilor și vieții de acolo. Iubește științele exacte și de aceea vrea să deslușească tainele ingineriei. Pentru asta mai are de făcut un pas: bagajul și zborul din data de 18 iunie.

Încă nu mi-am făcut bagajele, dar urmează pentru că pe data de 18 iunie voi pleca, urmând ca pe 19 iunie să încep efectiv cursurile. Patru ani voi studia acolo, iar în țară voi ajunge de două ori pe an, în vacanța de Crăciun și în perioada verii. Acolo mi-aș dori și chiar intenționez să mă axez pe ceea ce ține de inginerie. Îmi plac foarte mult matematica, fizica, informatica și asta vreau să fac. Nu va fi ușor, sunt convins de acest lucru, mai ales la început, dar cu siguranță voi reuși să mă adaptez. Acolo am totul asigurat, însemnând cazare, masă, echipamente și voi avea o bursă de studiu”, continuă tânărul.

Aș vrea să ajung în Brigada NATO”

După cei patru ani de studiu, Cornel va reveni în România. El mai are un obiectiv de îndeplinit, acela de a deveni membru al Brigăzii NATO.

Mă voi întoarce în țară și voi folosi ceea ce am învățat acolo în folosul țării. Aș vrea să ajung în Brigada NATO, dar acest lucru se va întâmpla pe parcurs deoarece sunt anumite stadii pe care trebuie să le parcurgi ca nou ofițer”, adăugă Cornel.


„Primul care a f
ăcut acest pas a fost fratele meu”

Tânărul nu este singurul militar din familia sa. Fratele mai mare i-a stârnit această dorință de a se forma în acest domeniu, iar în cazul ambilor, bunica și poveștile despre străbuni au fost deschizătoare de drumuri.

Fratele și cumnata mea sunt cadre militare. Străbunicul meu a fost erou în al doilea război mondial și stră-străbunicul a fost erou în primul război mondial. Fratele meu este cu patru ani mai mare ca mine și când el era în clasa a VI-a, bunica mea l-a întrebat dacă ar vrea să meargă la liceul militar. Nu știa nimeni din familie nimic despre acest tip de instituție, dar nici nu am exclus varianta. Bunicul s-a interesat și primul care a făcut acest pas a fost fratele meu. A apărut astfel primul militar de la noi din familie și am urmat eu”, continuă Cornel.

Acest liceu te pregătește pentru viață”

Cât privește regulile și strictețea din liceul militar, pentru Cornel sunt situații absolut normale. Dar nu pentru toți, important fiind ca atunci când alegi o astfel de unitate școlară să fii sigur că faci ceea ce îți place. Cu forța sau de dragul părinților, nu prea merge treaba până la capăt.

Sfatul meu este ca cei care își doresc cu adevărat o carieră militară să aleagă acest colegiu, dar doar dacă știu că le place cu adevărat. Eu nu regret decizia luată. În primele două săptămâni, când am intrat în acest liceu mi-a părut rău într-un fel. Eram obișnuit să ies, să fac plimbări, să merg cu prietenii în diverse locuri, dar am depășit momentul de început și am ajuns să spun, la finalul clasei a XII-a că nu-mi pare rău că am ales acest lucru. Și aici am legat prietenii despre care îmi place să cred că nu se vor distruge niciodată, am cunoscut persoane din toate colțurile țării și este o experiență de viață unică. O experiență care te schimbă. Eu nu eram prea ordonat, nu știam să respect reguli. Îmi amintesc că prima dată când am ajuns acasă, după ce intrasem la liceu, bunica a fost foarte surprinsă că îmi împăturesc hainele, că îmi aranjez patul, că mă trezesc singur. Acest liceu te pregătește pentru viață. Te învață să te descurci singur. Nu mai e mama, nici tata, bunicul sau bunica și tu trebuie să faci față vieții de zi cu zi. Și realizezi, treptat, că te descurci”, își încheie Cornel povestea. O poveste ce va deschide un nou capitol, american de această dată, despre care vom afla mai multe în prima vacanță a tânărului din Băile Herculane.

120 de locuri pentru anul școlar 2018-2019

În ceea ce privește oferta educațională a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, pentru anul școlar 2018-2019 sunt disponibile 120 de locuri. Pentru acestea pot candida numai elevii înmatriculaţi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2018 – 2019, prima etapă a concursului de admitere având deja loc. Cei care au trecut de acest prim hop vor trece prin emoțiile celei de-a doua etape, cea care se va derula în iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 27 iunie și pe 29 iunie se vor face înscrierile.

Politica