sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Moment important pentru Gorj: Râul Jiu a fost populat cu peste 10.000 de pui de șalău

Peste 10.000 de pui de şalău au fost eliberaţi, în noaptea de miercuri spre joi, în râul Jiu. Această specie a dispărut din apele râului în urmă cu zeci de ani din cauza poluării, după cum a informat vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVJPS) Gorj, Claudiu Fiu.

Acești pui de șalău au fost aduşi de la un centru din Timişoara, singurul din ţară care înmulţeşte în captivitate această specie. Au fost aduși noaptea întrucât nu rezistă la temperaturi ridicate, după cum spun specialiștii. Atât transportul cât şi eliberarea în apele Jiului s-au făcut respectând un plan bine stabilit și nu au fost întâmpinate probleme.

„Transportul se face noaptea pentru că este răpitor şi trebuie să aibă condiţii speciale: instalaţie de oxigen şi apă. Am avut puţin şi noroc pentru că singura unitate din România care produce puiet de şalău este un Institut de cercetare pe lângă Facultatea de Agronomie din Timişoara. Au accesat un proiect de două milioane de euro din fonduri europene. Ne-am înscris şi noi pe listă pentru a primi puiet de şalău. Am achiziţionat între 10.000 şi 12.000 bucăţi de pui de şalău. Popularea s-a făcut în barajul de la Vădeni pentru a coborî în aval”, a menționat Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVJPS) Gorj. Întreaga operațiune a costat peste 10.000 de lei și vor mai urma populări cu pește în toamna acestui an. Suma alocată în această direcție de către AJPS Gorj, pentru anul 2018, este de 40.000 de lei. În toamnă se vor face populări cu crap, ten şi plătică, a anunțat Claudiu Fiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica