miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANL-uri de coșmar! Marea nesimțire continuă! Primăria Severin pretinde chirie pentru niște locuințe ANL de tip ,,Peșteră” care nu pot fi racordate la electricitate!

Ștabii din primăria Drobeta Turnu Severin dau dovadă de o crasă nesimțire și se joacă rău de tot cu nervii unor tineri care au așteptat și 13 ani ca să primească o locuință ANL. Ei bine după toată această perioadă ,,rezonabilă” de așteptare, pe data de 1 aprilie 2018, de Ziua Păcălelilor, până în Sfintele Paști, 45 de tineri au primit de la primarul Marius Screciu felicitările de rigoare și vestea că se pot muta fiecare în casă nouă. Toate bune și frumoase, numai  că pentru 10 dintre acești ,,beneficiari” bucuria s-a transformat în coșmar. Nu mică le-a fost mirarea când au constatat că primăria Drobeta Turnu Severin  le-a oferit de fapt câte o casă lăsată în beznă, fără posibilitate de racordare la curent electric. Este vorba de locuințe de tip ,,Peșteră”.

Explicațiile logice ar fi acelea că recepția s-a făcut cel mai probabil din burtă ori superficial și  în bătaie de joc. Căci dacă se făcea ca la carte, conform legii, se constata că cele 10 unități locative nu au un tablou electric de unde să poată fi racordate la electricitate. Chiriașii, fără nici o vină și fără să știe de prostia celor din primăria Drobeta Turnu Severin, au solicitat la CEZ, cum e firesc, să vină să le bage curentul în casă. Ei bine nu mică le-a fost mirarea atât solicitanților, chiriașilor, dar și a lucrătorilor CEZ când au constatat la fața locului că acest lucru este practic imposibil. Motivul, acolo nu există nici un tablou electric pentru cele 10 unități locative. Cei de la CEZ practic nu aveau de unde să-i „lege” la curent. Nu aveau de unde să le tragă curentul în case și să le monteze contoarele electrice. În mod cert specialiștii CEZ au stabilit că este o greșeală tehnică, de proiectare, pe care primăria trebuia să o observe la recepția lucrărilor și să o remedieze, dar ori nu a observat-o, ori a neglijat-o. În aceste condiții, acești chiriași ANL bătuți de soartă stau în beznă din data de 1 aprilie 2018 și până în ziua de azi. Și Dumnezeu știe până când vor mai sta așa. De fapt ei nu locuiesc în acele case că nu poți trăi undeva  fără curent, adică fără lumină, fără televizor, frigider, etc. Ar fi un trai inuman, ca-n peșteră. Și colac peste pupăză, ca nesimțirea să fie și mai mare, cei din primăria Drobeta Turnu Severin pretind chirie pentru aceste „peșteri”. Chiar dacă omul nu poate locui că nu are curent electric din vina primăriei, și nu a lui, contractul de închiriere al locuinței ANL este semnat cu primăria începând cu data de 1 aprilie 2018, când au fost repartizate. Cu alte cuvinte, domnule, legea e lege, chiar dacă noi suntem incompetenți și vă dăm case în beznă, neluminate, contractul e contract…

„Cei din primărie au făcut recepția din burtă, din birou. Nu au făcut recepția conform legii. Dacă o făceau cum trebuie, la fața locului, vedeau că nu există tablou electric pentru ca cele 10 apartamente să poată fi racordate de către CEZ la rețea. Nu o spun eu, o spun specialiștii de la CEZ care au venit aici la solicitările noastre, ale chiriașilor, să ne lege la curent, să ne bage contoarul, cum se spune și n-au avut de unde să ne lege. Au spus că nu există tablou electric, că este o greșeală tehnică ce trebuie remediată de constructor, implicit de cei din primărie, nu de ei. Deci este vina celor din primărie care nu au văzut buba și cred că este caz penal. Suntem revoltați că de atunci nimeni nu remediază situația ca să ne mutăm efectiv și noi în case. Păi cum dai niște case, tu primărie, care nu pot fi branșate la curent electric. Cei din primărie ar putea locui într-o casă fără  pic de curent? Și ca să vedeți culmea nesimțirii, mai trebuie să plătim și chirie în tot acest timp că se consideră că ne-am mutat, că locuim efectiv. Își bat joc de noi, suntem buni doar la votare”, ne-a declarat o tânără beneficiară de  locuință ANL în beznă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei din primăria Severin dau din colț în colț golănește, dovedind că nu știe dreapta ce face stânga și invers. Dacă purtătorul de cuvânt al instituției, Aurelian Vlăduț, e în afara subiectului și susține că nu sunt deloc probleme în acest sens, Radu Lăpădat, directorul DADPP din cadrul primăriei Drobeta Turnu Severin, recunoaște problema și anunță că va fi remediată de primărie printr-o firmă specializată în circa 2 săptămâni de zile, căci el deja a dat comandă la componentele electrice necesare. Însă fiind vorba de un contract legal, semnat, chiria trebuie plătită, zice el.

Radu Lăpădat: „Noi primăria vom remedia situația, aștept o comandă”

 

Directorul DADPP din cadrul primăriei Drobeta Turnu Severin, Radu Lăpădat, ne-a declarat că știe de cele 10 unități locative ANL din lotul de 45 repartizate până-n Paști care nu pot fi racordate la curent electric de către chiriași prin electricienii de la CEZ. Și ce a făcut? El pretinde că a întreprins niște măsuri, măsuri care deocamdată nu se văd. Cuvintele sunt cam fără noimă însă așa ne-a spus așa vă spunem.

„Aștept să aducă comanda, un dispozitiv electric, nu e generator, e altceva care se montează de unde pleacă cablurile de la subsol. La cele 10 unități locative ANL fără curent a fost o problemă de proiectare. Noi primăria o să remediem situația printr-o firmă de pe SEAP. Chiriași respectivi vor plăti chirie că au contract. Dar oricum nu le-am făcut contracte la toți că unii n-au mai venit. Eu zic că în maxim două săptămâni de zile noi primăria ne rezolvăm problema”, ne-a declarat directorul Radu Lăpădat.

Purtătorul de cuvânt Aurelian Vlăduț ori ne minte ori nu știe situația

Pe un ton cam arogant și răstit, certându-ne pe alocuri în conversația  telefonică avută, purtătorul de cuvânt al primăriei Drobeta Turnu Severin, Aurelian Vlăduț , ori ne-a mințit ori e paralel cu subiectul. Căci după ce l-am contactat și i-am relatat despre problema electricității la cele 10 ANL-uri repartizate ne-a spus că nu sunt deloc probleme, că este tras curentul electric pe scara blocului și că e vina chiriașului că nu merge la CEZ să-și încheie contractul în acest sens, nicidecum a primăriei: „E problema dânșilor domnule, nu a primăriei. Domnule, dumneavoastră știți legea? Vă rog să citiți legea. Ei au contract individual de închiriere a locuinței pe persoană fizică. Ca atare sunt obligați să își facă contract individual cu CEZ-ul. Așa e legea! Acolo este tras curentul pe scară, nu mai este treaba noastră a primăriei. Cât despre plata chiriei odată ce au semnat un contract au și obligații, nu numai drepturi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Drobeta Turnu Severin, Aurelian Vlăduț.

Din păcate pentru el, declarația directorului Radu Lăpădat, a chiriașilor cu probleme și până la urmă a realității din teren îl contrazic total pe acest funcționar public și purtător de cuvânt ori mincinos ori neinformat.

Mai sunt 127 locuințe de terminat și repartizat. Când Doamne?

Pe 1 aprilie 2018 ar fi trebuit să se fi repartizat 172 de unități locative și nu doar 45. Și nu acum în 2018 ci în 2012 așa cum era prevăzut în contractul de finalizare a lucrărilor de construcție. Deci în urmă cu 6 ani. Însă n-a fost să fie așa din cauza nesimțirii și indolenței multora. Ce este mai grav este faptul că există tineri care au așteptat nu mai puțin de 13 ani ca să poată primi o locuință ANL. Tineri care nu prea mai sunt tineri. Sunt acum oameni în toată firea, cu părul alb și o grămadă de nervi, cu copii mari.

„Am depus dosarul  pentru  ANL la primărie în anul 2005. Și de atunci tot așteptăm. Am primit repartițiile în anul 2012 însă nu ne-am putut muta că nu erau gata. Au trecut 13 ani și acum, în sfârșit ne-am putut mutat și noi în casă nouă. Nu e chiar nouă că sunt probleme la subsol, e plin de apă mizerabilă acolo iar în casă pereții sunt deteriorați. Însă asta este situația, calul de dar nu se caută în gură”, ne-a declarat unul dintre beneficiari.

Ar mai fi rămas 127 de locuințe ANL de terminat și repartizat. Când se va întâmpla asta, numai bunul Dumnezeu știe. Dacă sunt probleme cu electricitatea și cu altele la acestea puține în număr de  45,  repartizate în bătaie de joc de Paște, e greu de crezut că nu va fi la fel în cazul celor 127 rămase de terminat și repartizat…

Politica