joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Percheziții DIICOT la un cabinet de dispozitive medicale din Slatina, într-un dosar cu un prejudiciu de 10 milioane lei

O percheziţie a fost desfăşurată de procurorii DIICOT Târgu Mureş, miercuri dimineaţa, la cabinetul de dispozitive medicale Ortoprofil din Slatina, într-un dosar care vizează infracţiuni de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică, prejudiciul ridicându-se la 10 milioane de euro.

Descinderea de la Slatina a fost făcută simultat cu alte 67 de acţiuni, în toate județele României, inclusiv în municipiul București. De la Slatina, procurorii au ridicat mai multe documente.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2013, mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv).

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În concret, se recomandă a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale, ambele cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”, arată anchetatorii.

Reprezentanții societăților vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat, mai spun procurorii DIICOT, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către CNAS.

Din verificările efectuate până în acest moment se estimează un prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză.

În continuare, la sediul DIICOT – ST Târgu Mureș, în primă fază, urmează a fi audiate circa 50 de persoane.

 

Politica