marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început de ieri să cadă… câte o rachetă poloneză

Panică, marţi seara, în cartierul craiovean Craioviţa Nouă. Unui bărbat i-a fost străpuns parbrizul maşinii de un obiect cilindric, ce s-a dovedit a fi o rachetă de semnalizare trasă de militarii polonezi în timpul unui exerciţiu. Alte două rachete au fost găsite, miercuri dimineaţă, în grădina unui bloc. Procurorii militari au deschis o anchetă penală în acest caz.

După ce toată seara s-au minunat de luminile apărute pe cer, craiovenii care locuiesc în Craioviţa Nouă, zona Piaţa Big, au avut parte de momente de panică, întrucât câteva dintre obiectele care luminaseră spectaculos au căzut în cartier, unul străpungând parbrizul unei maşini aflate într-o parcare. Speriaţi, proprietarii au sunat la 112.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit de rachetele de semnalizare trase de polonezi, dar proprietarul maşinii avariate spune că se putea întâmpla o tragedie. „Proiectilul ăsta a căzut prin maşină şi am ieşit imediat să opresc alarma. Nu am ştiut ce se întâmplă. Ne-am trezit în mijlocul cartierului cu un proiectil de 30 sau 40 de centimetri lungime şi cred că are trei kilograme. A făcut scurt şi putea să ia şi foc. A intrat proiectilul până jos la instalaţia electrică şi putea să se întâmple o nenorocire. Bine că nu a fost mai rău că erau mulţi copii care se jucau aici în parcare“, a spus Marian Tiţă, proprietarul maşinii, jurnaliştilor craioveni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pompierii au ajuns imediat la faţa locului şi au izolat zona. Apoi au venit şi poliţştii de la Arme şi Muniţii pentru a stabili ce este, de fapt, obiectul metalic, cu o lungime de aproximativ 40 de centimetri şi greu de circa două kilograme. În cele din urmă, la faţa locului a ajuns şi un procuror militar. Aceasta, pentru că obiectul era, în fapt, o rachetă de semnalizare trasă de militarii polonezi care desfăşurau un exerciţiu într-un poligon situat la circa 2 kilometri.

În seara zilei de 8 mai 2018, o subunitate din cadrul Contingentului Militar Polonez dislocat în România, în cooperare cu militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din garnizoana Craiova, au executat o activitate curentă de instrucție tactică pe timp de noapte în terenul de instruire Obedeanu. Antrenamentele nu au presupus executarea de trageri cu armamentul individual sau cu cel montat pe tehnica blindată din dotare. În scopul semnalizării momentelor tactice și identificarea reperelor din teren, subunitatea poloneză a folosit mijloace de iluminare (tip „rachete de semnalizare’’) în conformitate cu scenariul tactic aprobat”, au informat reprezentanţii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Celelalte două rachete au fost găsite, miercuri dimineaţă, în grădina unui bloc din cartier.

În acest caz procurorii Parchetului Militar Timișoara au început urmărirea penală pentru uz de armă și distrugere. Procurorii spun că se are în vedere fie o defecțiune tehnică a dispozitivelor, fie o eroare umană. Şi o comisie de cercetare administrativă numită de comandantul Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” cercetează circumstanțele evenimentului.

Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016.

Detașamentul este format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Durata unei rotații în România pentru fiecare contingent este de aproximativ şase luni.

Politica