joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Părinții acuză haosul creat de liberele din acest an școlar

Program dat peste cap din cauza liberelor pe care le-au tot avut în cursul anului școlar, părinți dezamăgiți de modul în care se recuperează orele, elevi constrânși să învețe mai multe lucruri într-un timp mai scurt, teme mai multe și, pentru a întregi tabloul, a venit și vremea evaluărilor naționale. Aceasta este situația, pe scurt, a învățământului din Dolj, o situație despre care zilnic se vorbește în curtea unităților de învățământ, acolo unde părinții pun întrebări și cadrele didactice ridică din umeri, dând vina pe faptul că, într-un fel sau altul, trebuie recuperată materia. Cine prinde informația a câștigat bătălia cu sistemul mult prea bogat în libere în ultimele luni, elevii care ar avea nevoie de explicații suplimentare le pot primi în vară, în timpul vacanței, de la părinți sau meditatori. 
Cei mai derutați din cauza actualei situații din învățământ sunt elevii claselor primare, mai ales cei care abia au învățat tabla înmulțirii sau a împărțirii. Nici nu își intră bine în ritm, după cum spun părinții, că sunt din nou atrași de ideea unor noi libere și astfel nici nu se mai concentrează cum ar trebui. La toate acestea se adaugă dorința cadrelor didactice de a recupera cât mai mult din materii și astfel întreaga procedură de lucru se complică și mai mult. „Anul acesta a fost crunt. Ba a fost zăpadă, ba viscol, ba sărbători naționale, ba mai știu eu ce cercuri și uite că ne trezim la final de an că acești copii nu prea știu nimic. Copiii se bucură, evident, că sunt copii. Acum noi ne chinuim cu ei. Au teme multe, au mult de citit, trecem de la o idee la alta. Nu știu ce au înțeles din ceea ce li s-a predat anul acesta. Fiul meu este în clasa a III-a, este un copil bun, dar nu mai are timp de absolut nimic. Facem suplimentar, acasă, pentru a recupera. Cum află de vreun liber, cum e cu capul în nori. Se bucură, normal, și nu mai este la fel de atent. Nu știu unde ajungem în ritmul acesta”, spunea una dintre mămici.
„Liberele i-au derutat”
Și mai dificil a fost pentru elevii care anul acesta susțin, unii pentru întâia oară, Evaluarea Națională. Total bulversați au fost cei de clasa a II-a. „Noi am lucrat mereu, acasă, cu fiica mea. Foarte greu a mers anul acesta din cauza faptului că liberele i-au derutat. Au trecut la înmulțire, au învățat un pic, apoi au trecut la împărțire, au mai făcut apoi ceva adunări cu zeci, după care au revenit la tabla înmulțirii. Haos total. La testare s-a descurcat. Nu au fost subiecte foarte grele, dar ideea de examen a bulversat-o rău. Emoțiile au fost foarte mari. Și doamna învățătoare a spus că nu prea le vede rostul acestori evaluări la clasa a II-a, dar regulile sunt reguli. Vrei să vezi nivelul copiilor după o perioadă de haos. Așa a fost anul acesta. Un adevărat haos. Cică dacă elevul a prins informația, când s-a recuperat vorbesc, este bine, dacă nu are timp în vară, în vacanță să facă acest lucru. Sfat de la cadre didactice depășite probabil și ele de situație”, a povestit o altă mămică.
30 de minute pentru fiecare test, la clasa a II-a
Legat de aceste Evaluări Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, acestea se derulează în perioada 7-24 mai. În județul Dolj, nu mai puțin de 15.820 de elevi vor trece prin emoțiile acestor testări. Au spart gheața cei de clasa a II-a, care în data de 7 mai, cei 5.439 de elevi au avut proba scrisă la limba română. Testele de citire vor fi susţinute, marţi. Proba la matematică este programată pe data de 9 mai. „Aceste evaluări sunt susținute în 153 de unități care școlarizează elevi de clasa a II-a, în sălile în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod normal. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test”, informează reprezentanții ISJ Dolj.
 
Urmează clasa a IV-a și a VI-a
În perioada 15 -16 mai se va desfășura Evaluarea Națională pentru 5.112 elevi din clasa a IV, astfel: 15 mai – proba la limba română, 16 mai – testarea la matematică. În acest caz, durata alocată rezolvării subiectelor este de 60 de minute. Elevii claselor a VI-a vor fi testați în perioada 23 – 24 mai, astfel: 23 mai – limbă şi comunicare, 24 mai – matematică şi ştiinţele naturii. „În județul Dolj sunt așteptați să susțină evaluarea la clasa a VI-a 5.269 elevi, în 158 de unități școlare. Durata alocată rezolvării cerințelor este de 60 de minute.  Testele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale şi trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Lucrările elevilor sunt evaluate în cadrul instituţiei de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimei probe”, se mai arată în comunicatul de presă al ISJ Dolj.
Notele nu se afișează public și nu se trec în catalog
Conform regulamentului, rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Notele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Politica