sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amenzile mari pentru munca la negru dau roade. Patronii doljeni nu-și prea mai riscă pielea

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj au verificat, în primul trimestru din acest an, nu mai puțin de 479 de agenţi economici la care au constatat 416 nereguli, fiind dispuse măsuri de remediere și aplicate 65 de sancțiuni contravenționale, din care 43 de avertismente și 22 amenzi.
Potrivit raportului întocmit de ITM Dolj, principalele deficiențe se referă la nerespectarea prevederilor referitoare la repausul săptămânal, a celor referitoare la munca suplimentară, nerespectarea prevederilor referitoare la munca de noapte; nerespectarea prevederilor referitoare la evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru sau nerespectarea legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Amenzile aplicate sunt în sumă totală de 423.300 de lei.
De la 105 la 26 de persoane fără contract de muncă
De asemenea, în perioada ianuarie-martie inspectorii de muncă au depistat 26 de persoane care lucrau fără forme legale la 13 societăți comerciale, fapt pentru care aceștia au fost sancționați cu amenzi în valoare de 380.000 de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se observă că munca „la negru” prezintă un trend descendent. În ianuarie-martie 2017 au fost depistate 105 persoane fără contract de muncă. În ceea ce privește domeniile în care munca nedeclarată are cea mai mare incidență, acestea sunt construcțiile, agricultura, comerțul și prestările de servicii.

Politica